Opvallend afwezig in de mediadebatten over de nationale ploeg vorige week waren MichelD’Hooghe en Roger Vanden Stock, toch twee zwaargewichten van het Belgische voetbal. De Brugse voorzitter zat vorig weekend in Bangkok, Thailand, maar volgde het wel allemaal van dichtbij. Commentaar geven op wat zijn opvolger aan het hoofd van de bond nu moet doen, vindt hij wel vrij delicaat. D’Hooghe : “Het klinkt dan snel schoonmoederachtig. Maar ik kaats de vraag naar u terug : is dit allemaal de schuld van Jan Peeters ? Neen toch ? Jan is een heel toffe vent.”

Op dat vlak spreken we hem niet tegen, maar volgt D’Hooghe zijn sportief leider Marc Degryse in de stelling dat er gerust een dictator mag opstaan om de zaken scherp te stellen ? “Misschien mogen er wat hardere lijnen worden getrokken, maar er zijn heel wat dingen waar we zonder de steun van de publieke sector nauwelijks wat aan kunnen veranderen. Sinds ik Clubvoorzitter ben, besef ik pas hoe moeilijk het is. Ik las in uw blad dat Marc Delire zich vragen stelde over het vertrek van Van der Heyden. Denkt u misschien dat wij dom zijn en zijn waarde niet inzien ? Uiteraard wilden wij hem houden, maar als je netto in verhoudingen van één tot drie spreekt, is zijn rekening helaas snel gemaakt. Daar loopt het fout, in de wetgeving, bij de tv-rechten, in de jeugdreglementering. Als ik in mijn club een goeie vijftienjarige heb, staan scouts van buitenlandse topclubs te popelen om hem weg te halen.”

Eenzelfde klok bij Roger Vanden Stock, ondervoorzitter van de voetbalbond, auteur van een ingrijpend hervormingsplan en voorzitter van Anderlecht. Vanden Stock : “Ik ga niet te veel zeggen nu. Niet over mijn plan, omdat alles nog binnen de bond moet worden besproken en het plan in principe geheim is. Niet over het voorzitterschap, dat is nu niet aan de orde, omdat ik eerst nog een taak in Anderlecht heb en die twee combineren kan niet. En ik ga me zeker niet uitspreken over de situatie van de nationale ploeg. Net als u ben ik zeer ontgoocheld door de nederlaag. De bespreking en evaluatie van die wedstrijd staat op de agenda van de technische commissie en het is aan iedereen om daar in eerste instantie zijn bevindingen kenbaar te maken.”

Steunt hij net als Jan Peeters nu al de bondscoach ? Vanden Stock : “Ik ga daarover niet te veel zeggen, heb ik u net verteld. Iedereen, inclusief de bondscoach, stelt zich nu vragen hoe het moet en of het beter kan.” En kan dat, volgens hem ? “Wel…” ( Begint dan te lachen en herpakt zich.) Neen, ik ga niks zeggen. Prettige middag nog.” (PTK)

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content