Diogo Salomão, de uitblinker in Sporting Lissabon-AA Gent, werd in het tussenseizoen op dvd bij Cercle Brugge aangeboden.

Twee weken geleden maakte Salomão het eerste doelpunt in de Europa Leaguewedstrijd tegen AA Gent (5-1) en kreeg hij in de media voor zijn acties de hoogste waarderingscijfers van allen. Het scheelde weinig of de Portugese linksbuiten speelde dit seizoen bij Cercle Brugge. “De dinsdag na de bekerfinale reisde ik met Glen De Boeck naar Lissabon om de komst van Neto en Reis te finaliseren”, vertelt managing director Yvan Vandamme. “Maar twee dagen later maakte Glen bekend dat hij naar Germinal Beerschot wou vertrekken. Dan ben ik de week erna ook nog eens met Bob Peeters, onze nieuwe trainer, naar Sporting gegaan. Bob vroeg toen aan technisch directeur Costinha of hij geen echte buitenspeler meer voor hem had. Costinha antwoordde dat hij iemand in gedachten had en ons van hem in Brugge een dvd zou laten bezorgen. Dat gebeurde wat later ook. Nadat Bob vijf minuten naar die dvd gekeken had, belde hij mij. Hij zei: ‘Die wil ik! Bij Gent bekeek ik honderden dvd’s maar zo’n speler zat er niet tussen.’ Dat was dus Salomão, die vorig seizoen bij de tweedeklasser Real Massamá speelde. De afspraak was dat hij in juli op de stage in Lissabon met ons zou meetrainen en dat we daarna zouden beslissen. Maar tegen dan had hij al twee keer meegetraind met de A-kern van Sporting en wou Paulo Sérgio, hun nieuwe coach, hem meenemen op oefenkamp naar Vichy. Daar deed hij het zo goed dat hij een contract aangeboden kreeg en bij Sporting is gebleven. De laatste tijd staat hij er vast in de basis en tegen Gent presteerde hij héél sterk. Sindsdien komt Bob er geregeld op terug dat hij het na vijf minuten al gezien had ( lacht). Wat later is Owusu gekomen, omdat we op zoek waren naar een centrumspits.”

Met Reynaldo (Anderlecht) erbij staan er bij Cercle doorgaans vier ‘huurlingen’ in de ploeg. Eind dit seizoen loopt hun terbeschikkingstelling af en vertrekt dus in principe veertig procent van de veldspelers van het huidige basiselftal kosteloos. “Met onze beschikbare middelen willen we kwaliteit halen en kozen we ervoor om een deel van de kern op die manier in te vullen”, zegt Vandamme. “De jeugdopleiding van Sporting behoort tot de beste ter wereld en het is niet uitgesloten dat sommigen langer zullen blijven dan een jaar. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat er in samenwerkingsovereenkomsten clausules ingelast worden waardoor er een stukje ‘gerecupereerd’ kan worden van het kapitaal dat misschien ooit van een ter beschikking gestelde speler gemaakt kan worden. Om de toekomstige samenwerking niet te hypothekeren, wilden we dat het meteen raak was. Kort na de ondertekening van het akkoord in april 2009 was Fabio Paim hier veertien dagen op proef. Hij is iemand die op 15-jarige leeftijd blijkbaar beter was dan Cristiano Ronaldo maar mentaal heel onevenwichtig. We zagen dat het te riskant was en namen hem gelukkig niet. Vorig seizoen kregen we de kans er met Reis en Neto hun beste beloften uit te kiezen.”

Van Salomão moet Bob Peeters niet meer dromen, maar er zijn andere toekomstopties. “Costinha speelde ons al wat namen door”, besluit Vandamme. “Maar we moeten eerst weten wie van de drie er kan blijven. En voor de posities waarvoor we zelf over jonge spelers beschikken met het potentieel om te kunnen doorbreken, zullen we er sowieso niemand bijnemen.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Na vijf minuten zei Bob: Die wil ik!’ Yvan Vandamme

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content