Sadio Ba (36) loopt niet langer rond op de Freethiel in Beveren. De verdediger ruilde afgelopen zomer de ambitieuze Waaslanders voor derdeklasser Willebroek-Meerhof. “Waarom ik uiteindelijk niet mocht blijven, dat moet je eens aan voorzitter Dirk Verelst vragen”, stelt de Oost-Vlaming die uitweek naar Dilbeek. “We hadden een mondeling akkoord, maar plots bleek een contractverlenging niet meer mogelijk. Zonder specifieke reden en vrij respectloos werd me meegedeeld dat ik na twee seizoenen weg mocht. Een afscheid in mineur, want ik had nog mijn verdiensten. Zeker inzake het begeleiden en sturen van de vele jongeren. ( zucht) Ach, het voetbal evolueerde niet in positieve zin. In plaats van eerlijk een mening te verkondigen, krijg je vaak te maken met allerlei drogredenen. Daar doe ik niet aan mee. Dan kies ik liever voor twee jaar bij een lager spelende club, waar ik met trainer Karl Meseure een oud-ploeggenoot van bij VW Hamme terugvond. Ik wil nog presteren, van uitbollen is helemaal geen sprake.”

Na die twee jaar wil Ba graag in het voetbalmilieu blijven. “Ik haalde ondertussen mijn UEFA-B-diploma”, zegt hij daarover. “De job van hoofdtrainer spreekt me wel aan. Voor eerste klasse heb ik absoluut geen ambitie, maar wie weet kan ik in derde of vierde klasse wel iets vinden.”

Ook een terugkeer naar Westerlo blijft een mogelijkheid in de toekomst. Ba prijkt daar met 151 duels op het hoogste niveau immers nog altijd op de vijfde plaats in de lijst van recordhouders. “Daar ben ik toch best trots op”, zegt hij. “Ik was zeker geen topper, maar ik speelde bijna altijd mee. Ik had er eigenlijk nooit mogen vertrekken. ( lacht) Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, hé. Ik heb voldoende ellende gekend in Cyprus. Daarmee vergeleken blijft Westerlo een oase van rust. Ik weet ook dat het voetbalwereldje heel klein is. Mocht ik ooit een aanbieding krijgen, dan zal ik dat heel goed overwegen.”

Ba vindt niet dat hij het maximale uit zijn loopbaan haalde. “Er zat misschien nog meer in”, denkt hij. “Je moet vijftig procent talent hebben, maar evenveel geluk. In tweede en derde klasse zie ik veel goede voetballers rondlopen. Iedereen zoekt een linkerflankspeler, terwijl Wesley Vanbelle van Beveren zeker het hoogste niveau aankan.”

Sadio Ba speelde van 1999 tot 2005 voor Westerlo en won in het seizoen 2000/01 de bekerfinale tegen Lommel (1-0).

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content