Dinsdag 14/12

De Giro en de Vuelta worden volgend jaar zonder coureurs gereden. Dat is het gevolg van het doldrieste besluit van de AIGCP, wat vermoedelijk staat voor Association Internationale de Groupes Cyclistes Professionelles. Als er hier en daar een ‘f’ of een ‘s’ te veel staat, gelieve er geen zaak van te maken. Bij het jongste Groot Dictee der Nederlandse Taal hadden wij vierenzestig fouten, het dubbele van Bart De Wever, dus u kunt zich licht een idee vormen van wat dat bij het Groot Dictee der Franse Taal moet zijn. Spellen is onze regel niet, begeintjes en kweezeltjes spelen niet.

De vereniging van professionele wielergroepen staat onder het kundige maar blijkbaar strenge voorzitterschap van Patrick Lefevere, die zijn buik vol heeft van alles wat met pillen te maken heeft. In de eerste plaats Omega Pharma, in de tweede plaats Johan Museeuw, en in de derde plaats elke dokter Pillenbaas die rond het peloton zwermt. Wie nog doping gebruikt, of liever : wie tegen de dopinglamp loopt, wat niet hetzelfde is, krijgt vier jaar startverbod in de Pro Tour. Twee jaar schorsing door zijn federatie, en twee jaar van de AIGCP erbovenop.

Een uitstekend initiatief met twee mogelijke gevolgen : of er zal geen doping meer zijn, of er zal geen wielrennen meer zijn. Of, toch nog een derde mogelijkheid overwegen : van dat hele supplementaire startverbod komt niets in huis. Wij zijn nogal geneigd ons geld op deze laatste optie te zetten. Alsof je iemand vier jaar kan verbieden om zijn beroep uit te oefenen. Heren advocaten, zoek u een renner naar keuze, u wint gegarandeerd voor om het even welke rechtbank. Zelfs meester Hein Diependaele zou deze keer niet helemaal kansloos zijn.

We zouden het anders graag eens zien : een koers zonder coureurs. Voor de Ronde van Spanje zou dat niet eens veel verschil uitmaken. Hij wordt nu al zonder toeschouwers gereden. Niet als je van de officiële cijfers uitgaat : miljoenen mensen langs de weg. Mogelijk, maar die moeten dan wel samengepropt zijn aan de aankomstlijnen in Sevilla of Madrid. Wij hebben afgelopen herfst gedurende eindeloze uren de Vuelta op ons scherm zien voorbijtrekken : wij hebben niet één toeschouwer, niet één huis, niet één boom, niet één stuk vee of schaap, zelfs geen elektriciteitspaal langs de weg zien staan. Dorre droge verroeste vlaktes, dat wel. Hier en daar een verschroeide struik, een verschrompelde cactus, of een verzengd stuk rots. Maar iets levends was er langs het parcours niet te bespeuren. Geen druppeltje water in beek of sloot, geen groen blaadje in wat voor betekenis ook, geen vogel, geen muis, geen mus. Geen vlieg, ook geen Spaanse. Niets.

En nu dreigen dus ook de coureurs nog te verdwijnen. Gelukkig zal Michel Wuyts ook dat moeiteloos volkwetteren.

Woensdag 15/12

Ze is op de valreep van het jaar gered, onze scheidsrechterstabel. Kris Hermans heeft namelijk zijn derde match gefloten, Cercle Brugge tegen FC Brussels, en is daar met 6 op 10 bedacht. Zijn gemiddelde zakt van 7 naar 6,67 op 10. Daarmee is hij nog altijd ten onrechte de beste Belgische arbiter op onze door twee Hollanders aangevoerde lijst, maar het valt niet meer zo op.

Stippen wij terloops aan dat Didier Petitjean al twee keer dit seizoen niet hoger kwam dan 4 op 10. En dat Johan Verbist voor zijn in onze ogen correcte leiding in Anderlecht-Brugge 5 op 10 heeft gekregen. Dat lijkt niet veel, maar die Verbist leert snel bij. Vorig jaar kreeg hij van de immer strenge controleurs van S/VM voor dezelfde Anderlecht-Brugge 0 op 10. Nog één seizoentje wachten en de eerste 10 uit de geschiedenis is een feit.

Zondag 19/12

Bij alle trofeeën die dezer dagen worden uitgereikt, voegen wij er thans de belangrijkste van allemaal aan toe : ‘De Serie van het Jaar’. Gewonnen door Sport/Voetbal Magazine, met de in vele opzichten historische reeks : ‘Legenden van het Europese voetbal’. In volgorde : Di Stefano, Robson, Cruijff en Eusebio. Afgelopen. Zoals met het jaar.

door Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content