Toen vorige jaren talentvolle jongens aangaven dat ze naar een grotere club wilden, slaagde KV er meestal in hen nog één seizoen te houden. Intussen nam hun marktwaarde dan nog toe. Deze keer lukte dat niet bij Pedersen, hij is maar één seizoen bij KV gebleven. Het vertrek van de Deense spits stelt trainer Van Veldhoven, die zijn laatste contractjaar ingaat, voor een interessante uitdaging.

VERDEDIGING

Doelman Renard, die nog tot medio 2014 onder contract ligt, speelt komend seizoen bij Charleroi maar wordt wel nog voor een deel betaald door KV. Zo is de netelige keeperskwestie min of meer opgelost. Dat KV zich vorig jaar al aan Pachovski verbond terwijl Renard nog niet helemaal weg was, werd een dure misser. De transfer van Renard naar Standard sprong af en plots beschikte KV over én Renard én Pachovski én Biebauw. Renard belandde in de tribune, wat pijn deed aan de ogen bij een club die zo op zijn centen let.

Rechts achteraan strijden Van Loo en Vandam voor een basisstek. In het centrum viel de keuze van Van Veldhoven afgelopen seizoen meestal op het duo BisetBateau. Met Michalski (18) is er daar een nieuwe back-up, na het uitrangeren van Pandza en Van Hoevelen.

MIDDENVELD

Grote vraag op het middenveld is of Enevoldsen zich komend seizoen zal manifesteren. Na eerder blessureleed was het afgelopen seizoen van de Deense linkerflankspeler er een van ups en downs. Hij is geen echte winger zoals Cordaro dat aan de overkant wel is. Van Veldhoven probeert met een nieuw 4-4-2-systeem met veel centrale mensen een mouw te passen aan zijn tekort aan buitenspelers.

Centraal wordt het vooral uitkijken naar Rits (20). Kan hij na zijn aanpassingsperiode brengen wat in hem gezien werd toen hij jaren geleden al de stempel van supertalent kreeg? Met Van Tricht (19) loopt er bij KV overigens nóg een jonge Belg die weer een stap moet kunnen zetten. Ook interessant is de vraag of Destorme (33) een vervolg kan breien aan het boerenjaar dat hij achter de rug heeft; KV is nogal afhankelijk van zijn infiltratievermogen.

Van Damme, De Witte en vooral De Petter – ook allemaal Belgen – kunnen mee zorgen voor een goed evenwicht tussen het offensieve en het defensieve luik. Dat De Petter de competitiestart mist door een blessure is wel meteen een streepje door de rekening.

AANVAL

Met twaalf competitiedoelpunten was Pedersen afgelopen seizoen van grote waarde voor KV. Bedoeling is dat ex-Lokerenspeler Mokulu (23) en de bij het Zweedse Atvidabergs weggeplukte Prodell (25) Pedersen helpen vergeten. Zij zullen zijn finesse vervangen door vooral fysieke kwaliteiten. Ten slotte zou ook Junker moeten kunnen ontploffen, na een seizoen waarin vooral duidelijk werd dat hij het niet redt zonder ondersteuning vlak bij hem.

CONCLUSIE

13e, 10e, 7e, 7e, 9e en 8e. De plaatsen waarop KV de afgelopen jaren de reguliere competitie beëindigde, getuigen van het stabiele parcours dat de club aflegde sinds haar rentree in de eerste klasse in 2007 (na de vereffening in 2002/03). Op de achtergrond verstevigt KV al jaren zijn financiële basis. Malinois doet wat enkel simpel klinkt; jongens voor een beperkt bedrag halen en voor een veelvoud verkopen. De naam van Pedersen mag in een mooi rijtje, waarin ook die staan van Vleminckx, Asare, Persoons, Ivens, Nong, Mununga, Buyens, Gorius en Chen. Op termijn moet die aanpak leiden naar meer.

Een deel van de miljoenen wendt KV aan om de infrastructuur aan te pakken. De werken zijn echter nog maar eens uitgesteld, deze keer tot na komend seizoen. Tot het stadion uitgebreid is, kan KV niet structureel op de top zes mikken, maar misschien wel een keer in play-off 1 belanden, als alles eens meezit.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content