De rust lijkt bij Marseille weergekeerd.

Het is ondertussen al meer dan een jaar geleden dat de 57-jarige Robert Louis-Dreyfus als meerderheidsaandeelhouder besliste om niet langer de eerste viool te spelen in het dagelijks beheer van de club. “Ik was niet in staat om een goede voorzitter te zijn voor OM”, verklaart hij. “Ik ben zeer tevreden dat de club structureel goed draait sinds er een nieuw organigram is. En het doet mij ook plezier dat ik niet meer constant in de voorlinie lig. Ik wilde zorgen voor mensen die andere competenties en kwaliteiten hebben dan ik om de club weer helemaal op het juiste spoor te helpen. Noch voorzitter Christophe Bouchet, noch coach Alain Perrin, zijn mij enige verantwoording verschuldigd. Zij zijn in feite het gezicht van OM en niet ikzelf.”

Louis-Dreyfus is inderdaad de facto enkel nog de luxeadviseur van Bouchet. Hij heeft zelfs een zitje in de zogenaamde controleraad geweigerd, zodat hij afgelopen zomer ook geen stem in het kapittel had toen over transfers werd beslist.

De zakenman hoopt nu dat Marseille eindelijk een beetje in rustiger vaarwater zit en op een serene manier toekomstgericht kan werken. Daarom tilt hij ook niet zo zwaar aan de uitschakeling in de Champions League. “Ik zou liever een kwalificatie afdwingen om volgend seizoen opnieuw op het Europese kampioenenbal te kunnen aantreden dan de achtste finales te moeten spelen. De eerste pouleronde is interessanter voor ons.” Wat de mogelijke komst van Zinedine Zidane betreft, waarover de jongste tijd nogal wat geruchten de kop opstaken, was Louis-Dreyfus categoriek. “Er is niet één kans op een miljard dat hij bij ons komt spelen. Maar dat belet niet dat OM zal blijven werken om zijn plaats bij de grootste clubs ter wereld te rechtvaardigen. Dat is mijn grote passie en ik zal tot mijn dood met deze club verbonden blijven, ook al is het iets meer op de achtergrond dan vroeger.” (TB)

OM, dat eind vorig seizoen nog zes miljoen euro schulden had, is er volgens de nationale directie die de bedrijven controleert in geslaagd om de balans weer in evenwicht te brengen. SAINT-ETIENNE : vijf ‘fans’ werden veroordeeld tot gevangenisstraffen na gewelddaden ter gelegenheid van een duel voor de Franse beker. JEAN-MICHEL AULAS, de voorzitter van Lyon, herhaalde dat hij tegen begin volgend jaar klaar wil zijn om de club naar de beurs te brengen en zo 40 miljoen euro op te halen. (TB)

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 12 goals ; 2. Manchev (Rijsel) 9 goals ; 3. Giuly (Monaco), Drogba (Marseille), Bamogo (Montpellier) 8 goals.

TB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content