RANKING: 11/7 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP B

INFO

Oppervlakte: 17.098.242 km2²

Aantal inwoners: 140 miljoen

Hoofdstad: Moskou

Website voetbalbond: www.rfs.ru

Legendes: Lev Jasjin, Rinat Dassajev, Oleg Protasov, Igor Belanov

WEETJES

Dertien van de spelers uit de huidige selectie maakten ook al deel uit van de kern waarmee Guus Hiddink op Euro 2008 Nederland uitschakelde en de halve finales haalde.

Rusland verloor in de kwalificaties één keer: thuis van Slowakije. Topspeler Andrei Arsjavin speelde in alle kwalificatiematchen, scoorde niet, maar zal toch kapitein zijn.

Roman Pavlijoetsjenko gaf toe dat hij bij Tottenham last had met het Engels. Bij zijn terugkeer hoorde hij dat de voorzitter van zijn nieuwe club – Lokomotiv Moskou – wil dat zijn spelers binnen zes maanden Engels praten, om de trainer ter wille te zijn. Commentaar van Pavlijoetsjenko: “Waarom leren buitenlandse trainers onze taal niet als ze hier komen werken?”

TEAMANALYSE

Ondanks een gunstige lottrekking – Griekenland, Polen en Tsjechië – verwacht men in Rusland niet veel van het team. De eerste ronde overleven zou al goed zijn, met het vooruitzicht Duitsland of Nederland te treffen in de volgende ronde. De groep lijkt haalbaar, maar de geschiedenis leert dat Rusland op zijn best is tegen moeilijke tegenstanders.

Goed nieuws is dat doelman Igor Akinfejev van CSKA Moskou fit is na een zware blessure die hem van augustus tot april van de velden hield. In de laatste wedstrijden toonde de keeper dat hij niets van zijn vroegere niveau verloren heeft. Zijn aanwezigheid is belangrijk voor de verdediging die weleens als een van de mindere punten van het team wordt aangehaald, maar die in de tien kwalificatiewedstrijden samen slechts vier goals incasseerde.

Rusland heeft een ervaren en goed ingespeeld team met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar, voornamelijk gerekruteerd bij de twee Russische clubs die afgelopen seizoen om de titel streden, Zenit en CSKA Moskou. In de selectie zitten maar twee ‘buitenlanders’: aanvaller Pavel Pogrebnjak, eigendom van Stuttgart, maar afgelopen seizoen uitgeleend aan Fulham, en middenvelder Marat Izmailov van Sporting Lissabon. Een nadeel hoeft dat niet te zijn. Toen Rusland in 2008 de halve finales haalde, was er maar één Rus die niet in eigen land voetbalde: Ivan Sajenko – nu niet mee – kwam toen uit voor FC Nürnberg. Bovendien kwamen kapitein Andrei Arsjavin en Roman Pavlijoe- tsjenko tot voor kort in de Premier League uit, de een bij Arsenal en de ander bij Tottenham. Voor veel spelers is dit het laatste toernooi om zich nog eens te tonen. Dit team speelde lang samen, en de opvolger van Dick Advocaat zal aan een nieuw team moeten bouwen. Advocaat deed doorgaans een beroep op dezelfde dertien tot vijftien spelers die hij kent. Hij introduceerde slechts een paar jonge spelers, zoals Alan Dzagojev – getipt als toekomstige draaischijf voor de nationale ploeg.

Advocaat zal Rusland met gemengde gevoelens verlaten. Hij was behoorlijk ontstemd toen de voetbalbond aankondigde dat men tot na het EK wilde wachten om over een nieuw contract te praten, terwijl hij ervan uitging dat in april gewoon de optie gelicht zou worden. Alles had te maken met geld. Uiteindelijk betaalt Gazprom het salaris van de bondscoach, en afgelopen jaar stopte het bedrijf alle centen in de politiek, naar aanleiding van de verkiezingscampagne van de huidige leiders. Advocaat trok prompt zijn conclusies. Wie zijn opvolger wordt, zal bepaald worden door het bedrag dat Gazprom straks wil vrijmaken.

PLUS

Op het middenveld – samengesteld uit spelers van Zenit – is keus genoeg, aanvallend zit ook alles goed. Het is een ervaren en ingespeeld team. Dat kan een nadeel, maar ook een voordeel zijn.

MIN

Het centrale duo achterin is een vraagteken. Het zijn goeie spelers, maar ze hebben nogal wat fouten gemaakt. Een echt goeie linksback heeft Rusland ook niet. Daar staat Zjirkov, die eigenlijk op zijn best is als linkshalf, maar linksback is omdat men niemand heeft die het daar beter doet.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content