De oud-verdediger verliet Lokeren OV vorige zomer om bij kampioen AA Gent de rechterhand te worden van Hein Vanhaezebrouck. Vanop de invallersbank geniet hij, maar tegelijk blijft hij ook scherp voor de bestaande tekortkomingen.

1 Wat verbaasde je het meest op sportief vlak?

De trainingsintensiteit in combinatie met de snelheid van uitvoering, het hoogste wat ik ooit meemaakte. Zo’n zware voorbereiding en fysieke belasting vraagt bijzonder veel. Maar de groep gaat daar heel professioneel en secuur mee om. Ook de omkadering is top, want er wordt aandacht besteed aan elk detail. Een psychologe, een voedingsspecialiste, een fantastisch werkklimaat, zelden gezien. Eigenlijk zelfs fenomenaal. Ik zie bij deze kern een groep vrienden, met de juiste mentaliteit, jongens die bereid zijn om er telkens weer voluit voor te gaan. Qua bezetenheid en gedrevenheid steekt Hein Vanhaezebrouck er met kop en schouders boven uit. Niks wordt aan het toeval overgelaten, hij behoudt altijd controle en werkt alles heel perfectionistisch uit. Bijvoorbeeld? Weten dat Moeskroendoelman Vagner altijd een stapje zet bij een vrije trap, waar Danijel Milicevic dan handig van profiteert. Een echt topsportklimaat, kampioensniveau waardig. Ik had nooit gedacht dat AA Gent al zo ver stond in zijn ontwikkeling.

2 Vorig jaar telde AA Gent na 26 speeldagen 45 punten, nu zitten jullie al aan 55. Is het enkel inzake puntenoogst dat dit team de grootste vooruitgang boekte?

Vooral de kwaliteit van het spelersmateriaal verhoogde. De concurrentie werd bikkelhard. Als er iemand uitvalt of niet kan meedoen, dan moeten we kunnen beschikken over iemand gelijkwaardig. MosesSimon valt uit, Mbark Boussoufa blijkt een ideale vervanger. Wij streven naar meerwaarde, willen constant vooruitgaan en gebruiken daarvoor veel prikkels.

3 Alhoewel AA Gent heel offensief is ingesteld en uitgaat van een hoge pressing slikten jullie tot nog toe de minste tegentreffers van alle eersteklassers. Hoe verklaar je dat?

Als je de tegenstander vrij hoog vastzet, moeten ze al een serieuze afstand overbruggen om tot aan het doel van Matz Sels te geraken. Je kan dat een paar keer doen en op de counter speculeren, maar die aanpak vergt veel energie en fysieke kracht. Toch pakken we nog te veel vermijdbare goals, zoals in de beker op Club Brugge of thuis tegen Waasland-Beveren. Een kwestie van meer scherpte, focus en concentratie. Het blijft een deel van het leer- en groeiproces.

4 Michel Preud’homme werkt bij Club Brugge stilaan toe naar een vaste elf. AA Gent heeft dat al het hele seizoen. Goed voor de automatismen, maar hoe vang je vermoeidheid op?

Door bij je aanwervingspolitiek goed te kijken naar de motor via de VO2max. Een heel belangrijke factor is dat bij onze selectiecriteria. Bij ons wordt er conditioneel heel zwaar getraind, maar ook veel aandacht besteed aan frisheid. Wij kenden daardoor vrij weinig blessuregevallen en gaan uit van continuïteit. Bij ons geen vijf tot zes veranderingen, eigenlijk nooit meer dan twee wissels. Roteren is niet goed, want geen enkele speler zit graag op de bank en je hebt geen garantie dat die speler de volgende wedstrijd wel scherp zal zijn. Je moet dat aspect dus goed beheren. Ik vrees helemaal niet voor een uitgeblust gevoel bij de start van PO1, de echte money time.

5 Stond jij net als Hein Vanhaezebrouck op de eerste training ook met open mond te kijken naar de indrukwekkende manier waarop Boussoufa er meteen boven uitstak?

Je ziet gewoon aan die jongen dat hij een pak ervaring heeft en plezier beleeft aan het spelletje. Met de bal aan de voet kan Mbark enorm veel, hij is op de korte ruimte ongelofelijk sterk technisch en qua inzicht. Het is logisch dat hij nu nog wat wedstrijdritme ontbeert. Maar zijn talent blijft onmiskenbaar groot, Mbark vindt sneller oplossingen in moeilijke situaties dan anderen. Wij hebben het geluk zo iemand er nu bij te hebben. Ondanks zijn 31 jaar merken we veel gretigheid, hij wil zich duidelijk bewijzen. Hij leeft voor zijn vak, is rustig, taakbewust en Mbark toont veel bereidheid om zich aan te passen. Maar het is ook iemand die hoopt met zijn ploegmaats nog iets speciaals neer te zetten.

DOOR FREDERIC VANHEULE

‘Mbark Boussoufa vindt sneller oplossingen in moeilijke situaties dan anderen. Wij hebben het geluk zo iemand er nu bij te hebben.’ – RUDI COSSEY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content