Opgericht: 1958

Voorzitter: Alexander Gusev

Stadion: Centraal Stadion (30.000 plaatsen)

Website: www.rubin-kazan.ru

Duurste transfer ooit: Gökdeniz Karadeniz (8,7 miljoen euro, Trabzonspor, 2008)

Palmares: 1 titel

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? automatisch geplaatst voor de poulefase

Vedette: Sergei Semak

De carrière van Sergei Semak (33) verliep lange tijd parallel met de opgang van CSKA Moskou. Semak arriveerde als bescheiden 18-jarige voetballer bij de club uit de hoofdstad. Na twee jaar werd hij kapitein en onder zijn leiderschap ontpopte het team zich tot de absolute top in Rusland. Ironisch genoeg vertrok de polyvalente Semak in januari 2005 naar PSG, waardoor hij het grootste succes van CSKA – UEFA Cupwinst in mei dat jaar – niet kon meevieren. In de herfst van zijn carrière speelde hij nog een sleutelrol in de sterke Russische prestatie op het EK 2008.

tactiek

Ondanks de 4-3-3-opstelling is het elftal van Rubin eerder defensief ingesteld. De Russische landskampioen slikt weinig tegengoals en mikt vooral op snelle counters. In de viermansverdediging zijn de backs Ansaldi en Kaleshin onderling inwisselbaar. Sibaya, een Zuid-Afrikaanse international, knapt als stofzuiger van het team het vuile werk op. Ook Semak, de veelzijdige leidersfiguur en Noboa, de man van de vrije trappen, hebben normaal een basisplaats op het middenveld. Beide spelers hebben een actie in de voeten en zoeken graag hun mannetje op.

De Argentijn Dominguez pendelt tussen de aanval en de verdediging, al zakt hij bij balverlies behoorlijk ver terug, waardoor er in principe met vier middenvelders gespeeld wordt. De twee spitsen zijn complementair: de snelle, wendbare Turk Gökdeniz en de stevige Bukharov kunnen zowel uitpakken met fijne combinaties als oorlog maken in de zestien.

Op Semak na bezit de kern van Kazan waarschijnlijk te weinig ervaring en klasse om resultaten te halen in de Champions League. Het pijnpunt is vooral dat er geen volwaardige dubbelbezetting is op de meeste posities.

trainer

Kurban Berdyev (25/08/1952)

Een glansrijke loopbaan kan Kurban Berdyev niet voorleggen: de verdediger van Turkmeense afkomst speelde zeven wedstrijden in de eerste klasse van de Sovjet-Unie, maar modderde daarnaast vooral aan in tweede en derde klasse. Als trainer timmerde hij geleidelijk aan de weg tot hij in 2001 bij de toenmalige tweedeklasser Kazan terechtkwam. Een geslaagd huwelijk, zo bleek. Kazan is de hoofdstad van de regio Tatarije, waar vooral moslims wonen. Ook Berdyev, intussen Russisch staatsburger, is een praktiserend moslim wat hem veel populariteit bij de fans opleverde. Al na één jaar mocht Kazan de promotie vieren naar eerste klasse. In 2008 pakte Rubin de titel en maakte Berdyev, intussen ook vicevoorzitter, zich definitief onsterfelijk.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content