Lazio presteerde in 2007-2008 belabberd.

Het team van Gaby Mudingayi had aan het belabberde seizoen nog wat glans kunnen geven met een bekerfinale tegen AS Roma, een wedstrijd die naast een mooie recette ook een ticket voor de UEFA Cup had opgeleverd. Maar de Biancocelesti gingen roemloos met 0-2 ten onder tegen Inter, nadat ze in Milaan nochtans 0-0 gelijk hadden gespeeld. Lazio kon dus ook in de halve eindstrijd voor de beker het tij niet keren.

Al van bij de voorrondewedstrijd in de Champions League tegen Dinamo Boekarest, bleek duidelijk dat de transfercampagne de minst geslaagde was sinds coach DelioRossi in 2005 aan het roer kwam. Aanvankelijk kon het team nog de schijn ophouden, maar vanaf oktober volgden twee donkere maanden waarin vooral bleek dat de jonge Uruguyaanse doelman FernandoMuslera nog niet klaar was voor het grote werk. Bij de zware 5-0-nederlaag in het olympisch stadion tegen Milan mocht hij immers drie van de goals op zijn naam schrijven. Het keepersprobleem kwam ook aan de oppervlakte omdat de coach voor de beker- wedstrijden geregeld een beroep deed op de … 44-jarige MarcoBallotta. In de match tegen Inter scoorden de Nerazurri hun tweede goal nadat hij een relatief makkelijke bal loste. Maar alle schuld op de doelmannen steken zou niet fair zijn, want ook aanvallend kwam Lazio niet zo best uit de verf.

Nadat het team met RolandoBianchi, StefanRadu en OusmaneDabo tijdens de mercato de nodige versterking binnen haalde, kreeg het weer wat meer kleur. Toen het bestuur vervolgens de spelers spreekverbod oplegde, ontstond er een kloof tussen de ploeg en de tifosi die, naarmate de prestaties verslechterden, steeds vaker afwezig bleven. Herhaaldelijk namen ze de hypocrisie van voorzitter ClaudioLotito op de korrel omdat die enerzijds verklaarde een sterk team te willen uitbouwen en anderzijds de beste spelers uit de kern liet vertrekken. Ze verweten hem ook dat hij de coach, die de club nochtans drie keer na elkaar naar Europees voetbal had geleid, niet wilde verzekeren dat hij zijn contract tot in juni 2009 zou mogen uitdienen. Ondertussen evenaarde Lazio zijn slechtste seizoen sinds 1991/1992 toen het team onder leiding van DinoZoff tien zeges behaalde in 34 wedstrijden. Nu staat de teller ook op tien overwinningen, maar in 38 wedstrijden.

Mathieu Flamini (24), de Franse middenvelder die einde contract is bij Arsenal, tekende een contract bij Milan tot in 2012.

Ronaldo is tot de orde geroepen door Unicef. In zijn eerste interview op de Braziliaanse televisie na zijn onverkwikkelijke avontuur met drie transseksuelen verklaarde hij immers dat die zaak hem niet verhinderde zijn rol te vervullen als ambassadeur van Unicef. De organisatie die zich wereldwijd bekommert om het lot van kinderen verduidelijkte daarop meteen dat de spits van Milan nooit ambassadeur is geweest van Unicef, maar wel ereambassadeur van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Op 24 mei speelt Inter voor de vierde opeenvolgende keer de bekerfinale. Het is al de derde keer dat de tegenstander daarin AS Roma is. De Giallorossi schakelden in de halve finale Catania uit na een 1-0-zege thuis en een 1-1-draw in Sicilië.

Ibrahim Ba, de middenvelder die een contract voor één jaar tekende bij Milan, werd in de selectie opgenomen voor de wedstrijd tegen Napels. Voor de Fransman, die al van 1997 tot 2003 bij de Rossoneri was aangesloten maar in die periode werd uitgeleend aan Perugia en Marseille, was het al van in 2005 geleden dat hij nog eens in actie kwam in een officiële competitiewedstrijd. Toen gebeurde dat bij het Zweedse Djurgarden.

Een aantal spelers zal als gevolg van blessures dit seizoen niet meer in actie komen: Mourad Meghni, de middenvelder van Lazio, liep een blessure op aan de rechterbil, Gionatha Spinesi, de spits van Catania, werd geopereerd aan een ontsteking aan de rechterknie en Rodrigo Taddei, de middenvelder van AS Roma, liep op training een blessure op aan de linkerbil.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content