Hij spreekt nog vlot Nederlands, Roman Vonasek (37), de Tsjechische linkspoot die acht jaar in België voetbalde. Zes jaar en een half bij Lokeren, dan nog eens een half seizoen bij Cercle Brugge en één seizoen bij KV Mechelen. Zijn twee kinderen, 11 en 14 jaar oud, groeiden op in ons landje en onze taal. Het mag dan misschien een verrassende keuze heten dat Vonasek na zijn profcarrière, die hij twee jaar geleden stopzette, terugkeerde naar Tsjechië. “Niet echt,” weerlegt hij, “mijn vrouw en ik hebben altijd gezegd dat we zouden terugkeren naar ons vaderland. We wonen nu in een appartement in Pilzen.”

Vonasek blijft wel een band behouden met België, hij vliegt nog om de zes maanden heen en weer. “België beschouw ik als mijn tweede thuis, ik mag toch zeggen dat ik er heel wat vrienden heb. De meeste zijn hevige supporters van Lokeren die bij mij in de buurt woonden en met wie ik een hechte band opbouwde. Met spelers van vroeger kom ik minder in contact, behalve met Davy De Beule, Tony Mols, Daniel Zitka en Mladen Dabanovic. Ook met de betreurde Suad Katana kon ik het uitstekend vinden. Zijn dood is het dieptepunt in mijn loopbaan.”

En hoogtepunten ? “Mijn jaren bij Lokeren waren zeer plezant, vooral in 1998/99. Onder Willy Reynders, brachten we offensief voetbal, maar nadien was het allemaal wat minder, omdat ze te veel de Afrikaanse koers gingen varen.” Tijdens het seizoen 2002/03 werd Vonasek geopereerd aan de buikspieren en de lies, een zware ingreep die hem enkele maanden revalidatie kostte. Omdat hij bij Lokeren moeilijk terug in de ploeg geraakte, mocht de Tsjechische middenvelder tijdens de winterstop verkassen naar Cercle, op dat moment nog een tweedeklasser. “Sportief draaide het daar wel, we dwongen promotie af naar eerste, maar dan kwam het Cerclebestuur zijn mondelinge belofte niet na : ze hadden beloofd dat mijn contract bij promotie verlengd zou worden met twee jaar. Nooit iets van gehoord. Na nog een jaartje KV Mechelen besloot ik te kappen met topsport.”

In Pilzen voetbalt Vonasek weer bij Klatovi, een vierdeklasser waar hij bovendien manusje-van-alles is en als manager fungeert. “Ik speel nog dit seizoen uit en dan kap ik er definitief mee. Ik zou wel graag verder bezig blijven in het voetbal.”

MS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content