
Roland Garros in coronatijden: met dak, zonder veel toeschouwers
Zondag begint in Parijs met Roland Garros het tweede grandslamtoernooi in coronatijden, met (uiteraard/helaas) heel wat aanpassingen.
Toen de coronacrisis in het voorjaar uitbrak, beslisten de organisatoren van Roland Garros al half maart om hun toernooi uit te stellen van eind mei/begin juni tot eind september – een eenzijdige beslissing die tot veel wrevel leidde bij andere organisatoren. Van begin af aan stelde de organiserende Franse tennisfederatie dat een annulering uitgesloten was en dat er mét publiek zou worden gespeeld. ‘Wij hebben leven nodig, wij moeten tonen aan de wereld dat we dit coronavirus kunnen bestrijden’, verklaarde Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisfederatie (FFT), nog begin september. Ook president Emmanuel Macron ging vol achter die beslissing staan. Zoals de Tour is het tennistoernooi immers een ‘mythisch en symbolisch evenement’ voor Frankrijk.
De tennissers moeten in een van de twee toegewezen hotels logeren.
De FFT had op dat moment wel al moeten inbinden. In juli was er sprake dat er zo’n 20.000 toeschouwers per dag zouden worden toegelaten, maar de stijgende coronabesmettingen in Frankrijk deden dat cijfer dalen tot 11.500. Het twaalf hectare groot tenniscomplex aan de Porte d’Auteuil zou worden onderverdeeld in drie afgescheiden zones, gelinkt aan de drie grootste stadions. Op de Court Philippe Chartier en de Court Suzanne-Lenglen zouden elk 5000 tennisfans mogen plaatsnemen (op in totaal respectievelijk 15.000 en 10.000 zitjes), op de Court Simonne-Mathieu nog 1500 fans (op 5000 zitjes).
Vorige donderdag moest de FFT, op bevel van de Franse gezondheidsdiensten, echter opnieuw schrappen: nog maximaal 5000 toeschouwers per dag, zoals bij alle andere evenementen in Frankrijk. Een nog grotere, financiële mokerslag: in 2019 genereerde Roland Garros 255,4 miljoen euro aan inkomsten, op een jaarlijks budget (van de FFT) van 325 miljoen. De 519.901 toeschouwers in 2019 waren goed voor 18 procent van die omzet (46 miljoen), plus ongeveer evenveel inkomsten aan hospitality. Sommen die nu tot een zevende worden herleid (maximaal 75.000 toeschouwers over 15 dagen).
Daarbovenop komen ook alle kosten voor de strikte corona/bubbelmaatregelen. Spelers en hun entourage worden getest bij hun aankomst. En pas als hun tweede coronatest (72 uur later) negatief is, krijgen ze toestemming om te spelen. Daarna volgt een test om de vijf dagen. In tegenstelling tot de US Open, waar onder meer Novak Djokovic, Naomi Osaka, Serena Williams en Victoria Azarenka tienduizenden dollars neertelden voor een huurhuis, moeten de spelers (m/v) tijdens Roland Garros ook allemaal in een van de twee toegewezen hotels logeren, zonder uitzondering. In die hotels zullen echter ook andere gasten logeren, weliswaar op andere verdiepingen.
Onder meer Serena Williams, die in het verleden al te maken kreeg met een levensbedreigende longembolie, toonde zich daar al zeer bezorgd over. Bij de deadline van dit magazine was nog niet bekend of zij zal deelnemen. Naomi Osaka, winnares van de jongste US Open, haakte wegens een ‘hamstringblessure’ al af, net als nummer één van de wereld Ashleigh Barty. Bij de mannen zijn, op de geblesseerde Roger Federer na, wel bijna alle toppers aanwezig. Ook twaalfvoudig winnaar Rafael Nadal en de Franse thuisfavoriet Gaël Monfils. In tegenstelling tot Novak Djokovic, Dominic Thiem en co gaven zij verstek voor de US Open om hun gravelseizoen niet in gevaar te brengen.
Nieuw dak
Eén voordeel voor de Franse tennisfederatie: ondanks de late septemberdatum (met minder daglicht, mogelijk slechter weer) zal het toernooischema niet in het honderd lopen, dankzij onder meer het nieuwe, uitschuifbare dak boven het Court Philippe Chartier. Een andere innovatie, deel uitmakend van een renovatieproject van het totale tenniscomplex van bijna 400 miljoen dollar, is de verlichting op twaalf banen. Zo moeten spelers niet meer stoppen bij de invallende duisternis en kunnen ze tot laat op de avond spelen (tot 23 uur), met dus meer matchen in primetime. Positief voor de tv-zenders en de kijkcijfers, ondanks de bijna lege, sfeerloze tribunes.
Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be