Hoewel het al een bijzonder zwaar seizoen is geweest voor de Australiër, toch staat Robbie McEwen zaterdag gewoon weer aan de start in de Ronde van Spanje. De topsprinter vertrekt er met de ambitie om als enige renner dit seizoen etappes te winnen in alledrie de grote rondes. “Zou dat niet erg mooi staan op mijn palmares ?” reageert de razendsnelle Aussie. “Weinig renners hebben mij dat kunststukje al voorgedaan. Alessandro Petacchi was de laatste, in 2003.”

Terwijl je na een seizoen met drie ritoverwinningen in de Giro, drie in de Tour én de eindwinst in de groene trui makkelijk kan zeggen : het jaar is al goed geweest, ik pas voor die Vuelta.

Robbie McEwen : “Da’s waar, maar ik vond dat ik nog een derde groot doel nodig had om mijn seizoen compleet te maken. En in de Vuelta zie ik, ook met mijn staat van dienst, nog steeds een uitdaging. De ploegleiding maakte natuurlijk ook geen bezwaar.”

Is het je bedoeling om één rit te pakken en dan zo vlug mogelijk naar huis te gaan ?

“Eigenlijk wel. Maar niet als ik de eerste dag al win natuurlijk, dat zou een beetje flauw zijn ( lacht). Het staat wel vast dat ik de Vuelta zeker niet helemaal uitrij. Ik kijk met een half oog naar het wereldkampioenschap in Salzburg, wil me dus nog wat sparen, al is het nog geen uitgemaakte zaak of ik daar wel start. Dat beslis ik pas als ik terug ben uit Spanje.”

Is het WK-parcours van dit jaar wel geschikt voor een zuivere sprinter ?

“Daar heb ik al heel verschillende dingen over gehoord : de ene zegt dat het parcours veel te zwaar is, volgens anderen valt het allemaal wel mee, en nog anderen zeggen me dat het waarschijnlijk een sprint met een selecte groep wordt. Ik zal het pas zeker weten als ik zelf in de wedstrijd zit. Maar nogmaals : alles hangt af van de conditie. Starten heeft enkel zin als ik me honderd procent voel.”

Hoe is je conditie momenteel ?

“Ik wissel goede dagen af met slechte. Na de Tour ben ik drie weken echt moé geweest – ik voelde me uitzonderlijk slecht. Maar daarna kwam de topvorm langzaamaan toch weer terug, al zijn er ook nog dagen dat niets lijkt te lukken. Tja, ik zit eigenlijk al in topconditie sinds begin februari. Het is normaal dat ik in deze fase van het seizoen af en toe een dipje ken.”

Om even naar volgend seizoen te kijken : Leon Van Bon en Henk Vogels vertrekken, Gert Steegmans misschien ook. Is je sprinterstrein uiteen aan het vallen ?

“( kortaf) Van een sprinterstrein is momenteel zelfs geen sprake meer. De ploeg heeft vijf neo’s aangetrokken om mij bij te staan, maar het mag duidelijk zijn dat het werk daarmee niet af is. Als de ploegleiding wil dat ik in 2007 op hetzelfde niveau presteer als dit seizoen, moet er geïnvesteerd worden in snelle en ervaren jongens. Ik vind dat ik dat mag eisen – ik ben binnen de ploeg uiteindelijk toch verantwoordelijk voor het gros van de overwinningen. Het wordt tijd dat Davitamon-Lotto in actie schiet op de transfermarkt, want zo laat in het seizoen is het zeker niet makkelijker om interessante transfers te doen. Ik kijk zelf ook rond in het peloton, informeer naar wie vrij is en geef dan enkele namen door. Er zitten enkele interessante nieuwkomers in de pijplijn. Je hoort er binnenkort meer van.”

DOOR JEF VAN BAELEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content