Met 19 goals tegen is Ricky Begeyn momenteel de meest gepasseerde doelman in eerste klasse. “Liever zo dan dat we bijvoorbeeld zoals Oostende laatste staan met minder tegengoals”, aldus de keeper van Cercle Brugge. “Twee keer vijf, tegen Club en Anderlecht, dat dikt natuurlijk aan. Ik kan er weinig aan doen. Mijn niveau is degelijk, maar soms verschijnen ze twee, drie, vier keer alleen voor mij en op dit niveau is dat niet gemakkelijk op te lossen. We zijn kwetsbaarder achterin omdat we aanvallender voetballen, maar ik hoop toch dat we in de komende weken wat minder ruimte zullen weggeven. Want aangenaam is anders. Een keeper heeft ook graag zijn aandeel en houdt graag eens de nul, hé.”

Wat is er nog meer veranderd bij Cercle dit seizoen ?

Ricky Begeyn : “Met de touch van de nieuwe trainer is het iets professioneler geworden, maar voor de rest is de Cercle nog altijd de Cercle.”

Professioneler ?

“We hebben nu bijvoorbeeld een kostuum. Twee keer in de week blijven we over de middag op de club eten. Elke dag wordt het vetpercentage gemeten. Er is pedicure. Er was het oefenkamp van een week in Hooglede, voor de integratie van de nieuwe spelers. Ik denk dat anderen dat niet hadden kunnen bereiken op de Cercle.”

Waarin verschilt de aanpak van Harm Van Veldhoven nog meer van die van Jerko Tipuric ?

“Elk op hun manier zijn het twee goede trainers. Jerko, onder wie ik mij zeer goed voelde, praatte meer met de spelers individueel, deze doet het meer collectief. Jerko was wat losser, hij iets strakker. De dag van de match moeten bijvoorbeeld ook de auto’s altijd piekfijn in orde zijn.”

De auto’s ?

“Die moeten mooi gewassen zijn, zodat de sponsors zien dat we ze goed verzorgen en geen sloddervossen zijn. Zulke dingetjes. We kunnen niet klagen, op de zware nederlagen tegen de top na. Maar als we nu van Sint-Truiden winnen, zitten we meer dan op schema, denk ik. Club, Anderlecht en Standard kregen we al, nu kunnen we tegen iedereen punten pakken.”

Hoe sterk en stabiel is dit nieuwe Cercle ?

“Sterker en stabieler dan vorig seizoen. Toen had ik het gevoel dat we iedere wedstrijd konden verliezen, nu heb ik het gevoel dat we op de topdrie na van iedereen kunnen winnen. Er is ook het gevoel dat we ook een achterstand kunnen ombuigen, wat vorig seizoen moeilijk was. Zakken zullen we zeker niet en ik zie ons ook niet in de problemen komen. Bijna iedere positie is dubbel bezet, er zijn nu veel meer wisselmogelijkheden. Als Nordin ( Jbari, nvdr) uitviel, hadden we al een probleem. Jerko had vorig seizoen ook kunnen aanvallen, maar misschien hadden we dan veel meer verloren. Hij koos voor een goede organisatie en proberen de nul te houden, waar we vaak goed in slaagden. Nu zijn we aanvallend veel sterker : Pivaljevic, Roiha, De Smet, Slovic, Dekelver, die ik een beetje ondergewaardeerd vind. Alles is voor handen om een mooi klassement te halen.”

Aan welke plaats denk je ?

“We kunnen zevende worden, maar ook dertiende. De tiende plaats moet zeker haalbaar zijn met deze groep. We hebben toch ook een pak ervaring, met Pivaljevic, Van Mol en Harold ( Meyssen, nvdr). Plus gasten als Masureel, Viane en ikzelf, die extra genieten in eerste klasse en zich dubbel en dik willen plooien voor de ploeg. Dan kom je tot een degelijk geheel.”

Je moet het dit seizoen doen zonder je mentor Dany Van de Velde, die naar AA Gent vertrok. Franky Mestdagh is de nieuwe keeperstrainer van Cercle, niet de door jou gewenste Philippe Van de Walle. Hoe gaat dat ?

“Het valt mee, maar het vergt aanpassing. Logisch, als je acht jaar volgens de methode van Frans Hoek bij Ajax hebt gewerkt. Dat is heel veel op techniek en daar voelde ik mij supergoed bij. Spijtig dat ik Dany kwijt ben. Ik hoop dat we in de toekomst weer kunnen samenwerken.”

Denk je nog aan de nationale ploeg ?

“Tuurlijk. Waarom zou ik die ambitie niét hebben ? Maar ik ben ook nuchter. Als keeper van Cercle moet je veel beter zijn dan de rest. Proto vind ik een heel goede, maar hij speelt ook maar bij La Louvière, hé. Ik moet proberen enkele jaren op redelijk hoog niveau te spelen en dan het geluk hebben dat er zich eens iemand pijn doet. Ik ben 28 en moet niet wanhopen. Philippe Vande Walle was er 33 toen hij international werd.”

Christian Vandenabeele

‘Club, Anderlecht en Standard kregen we al, nu kunnen we tegen iedereen punten pakken.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content