RFC Seraing – Info

© photonews

Nieuwkomer Sérgio Conceição

Voor de Luikse voetballiefhebbers is dit natuurlijk een bekende naam. En voor Sérgio Conceição zelf is de Vurige Stede ook geen sprong in het onbekende. De zoon van de coach van FC Porto heeft een deel van zijn jeugd doorgebracht op de oevers van de Maas, toen zijn vader aan zijn trainerscarrière begon op Sclessin, als assistent van Dominique D’Onofrio. Een decennium later is het precies die connectie tussen Conceição en de familie D’Onofrio die de rechtsachter naar Luik bracht. De nieuwe sportief directeur van Seraing, Carlos Freitas, is een vertrouwensman van Luciano D’Onofrio en vist dan ook gretig in de vijver van de Don om zijn elftal te versterken.

Matteo Renzulli
Matteo Renzulli© photonews

Sérgio (26), een van de vijf zonen van de Gouden Schoen van 2005, zal zich dus behoorlijk thuis voelen tijdens zijn eerste avontuur in het buitenland. Het is ook zijn eerste kennismaking met een hoogste afdeling, nadat hij zijn sporen verdiend heeft in de Portugese tweede klasse. Hij maakte zijn debuut bij de profs in het shirt van Estrela Amadora, maar moest tot vorig seizoen wachten om echt een titularis te worden in een ploeg die nochtans in de lagere regionen van het klassement was terug te vinden. Nadat hij kapitein werd bij de club uit Leiria, moet Sérgio nu nogmaals een stap voorwaarts zetten om zich los te maken van de erfenis van zijn vader. De poort staat voor hem alvast wijd open aan de rechterkant van een verdediging die zich afgelopen seizoen te zelden solide toonde, of daar nu Junior Sambu Marsoni of Daniel Opare speelde.

RFC Seraing - Info

Aangezien zijn parcours minder beloftevol is dan dat van zijn jongere broer Francisco, die sinds kort door hun vader werd gelanceerd op de grasmat van het Estádio do Dragão, kan Sérgio junior op Le Pairay nog progressie boeken. Hoe dan ook zal hij ervoor zorgen dat de legende van zijn vader weer even tot leven komt in de Luikse straten. En dat is voor een club met een miniem budget als Seraing al heel wat.

Anekdotes

1 Zonen van Rouches

Iets meer dan tien jaar nadat hun vaders Dominique en Sérgio samen op de bank van Standard zaten, zijn Francesco D’Onofrio en Sérgio Conceição junior verenigd in een andere Luikse kleedkamer, die van Le Pairay.

2 Kristallen truitjes

Om hun nieuwe tenues officieel voor te stellen, met de nadruk op hun mijnwerkers-DNA, poseerden de Metallo’s voor werklui in volle actie in de kristalfabriek van Val Saint-Lambert. Met nieuwkomer Christophe Lepoint als vedette.

3 Rappe jongen

Tijdens de officiële fotoshoot maakte verdediger Sandro Trémoulet het gebaar van de Franse rapper JUL. Meer dan een uiting van zijn muzikale voorkeur was het een knipoog naar zijn vrienden.

Jong talent Matteo Renzulli

De deuren van Le Pairay staan vooral open voor jongeren die de stempel van FC Metz dragen, maar toch maken enkele lokale talenten zich op om de hiërarchie te doorbreken. Aan kop van dat peloton: Matteo Renzulli, die afgelopen seizoen zijn debuut mocht maken toen hij tegen Racing Genk inviel voor de ervaren middenvelder Ibrahima Cissé. Een voorproefje van twintig minuten dat de jonge middenvelder uit Namen wel zin gaf om zijn tanden te zetten in het vervolg.

Renzulli kwam bij de Metallo’s terecht via Hicham El Alaoui, de voormalige videoanalist van Emilio Ferrera die nu naar Gent is gegaan. Hij begon bij Tamines, dat een van de beste jeugdopleidingen in de provincie Namen heeft, en ging dan naar het Futurosport van Mouscron en vervolgens naar de Académie van Standard.

José Jeunechamps is onder de indruk van zijn fysiek vermogen, dat opviel sinds het begin van de voorbereiding. In de zomer kreeg Renzulli een eerste profcontract. Misschien met de bedoeling om van het komende seizoen een hoofdgerecht te maken?

RFC Seraing - Info
© belgiamage

3 vragen aan Axel Lawarée

Ex-speler van Seraing van 1985 tot 1996.

Wat betekent Seraing voor jou?

‘Ik heb daar mijn voetbalopleiding gekregen. Seraing is de club die me mijn eerste kans gegeven heeft als prof toen ik negentien was. Indertijd hechtte FrancisNicolay, de verantwoordelijke voor de jeugdopleiding, er veel belang aan dat we ons op voetbalvlak ontwikkelden, maar ook op het vlak van groepsdiscipline. Hij was erg pedagogisch ingesteld. Seraing is een bijzondere club voor mij.’

Hebben bepaalde figuren een bijzonder indruk op jouw gemaakt tijdens je parcours bij de Metallo’s?

‘De eerste trainer die ik nooit zal vergeten is HugoBargas. Ik hoor nog zijn eerste zin: ‘Hé, kleine, je bent goed, kom met ons meetrainen!’ Maar degene wiens invloed ik pas beseft heb na mijn spelerscarrière, is GeorgesHeylens. Georges was heel streng met de jongeren, hij ging soms over de limiet. Heel anders dan vandaag. Je moest echt je tenen uitkuisen. De jongeren moesten al het materiaal dragen en wachten tot de ouderen klaar waren voor ze op de massagetafel mochten of konden gaan douchen. De jongeren van vandaag kunnen zich dat niet meer voorstellen, maar het heeft mijn karakter gevormd.’

Bewaar je daar bepaalde herinneringen aan?

‘In de tijd dat ik in de jeugdcategorieën speelde, werden we meermaals kampioen van België. We namen deel aan internationale toernooien waar we tegen grote ploegen speelden. Uiteraard herinner ik me ook mijn debuut bij de eerste ploeg en twee wedstrijden in de Europacup. Ik ben heel fier dat ik bij Seraing gespeeld heb.’

RFC Seraing - Info
RFC Seraing - Info
RFC Seraing - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content