Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Dinsdag 28/02

Volgens Sergiy Serebrennikov had Valeri Lobanovski een groot gevoel voor humor. Fijne humor zelfs, een beetje Brits. Subtiele woordspelingen, dat was zijn specialiteit. Serebrennikov heeft onder Lobanovski bij Dynamo Kiev gespeeld. Uw Scout heeft niet bij Dynamo Kiev gespeeld. Maar is niettemin geneigd te twijfelen aan het humorgehalte van Lobanovski. Het is hetzelfde als beweren dat de paus een vrouwenloper is : het valt niet uit te sluiten, maar het is toch veeleer onwaarschijnlijk.

Sergiy komt uit de uraniummijnen van Ulan-Ude in Siberië, op zestig kilometer van de Chinese grens. Temperatuur in deze tijd van het jaar : min 43 graden. In de zomer durft het kwik al eens opklimmen tot min 15, maar dat kan ook door de radioactiviteit van het uranium zijn. Voor mensen die in Ulan-Ude leven, moet Lobanovski inderdaad een vrolijke fratsenmaker geweest zijn. Maar misschien gebruiken we toch beter strengere maatstaven.

De nationale ploeg van Oekraïne wordt tegenwoordig geleid door de grote Oleg Blokhine. Geen slechte trainer, maar mist de opgewektheid van zijn voorganger.

Woensdag 01/03

Er is maar één trainer in de wereld die opgetogen kan zijn over een besneeuwd veld : René Vandereycken. Zijn verklaring : ‘Als we naar Armenië of Azer- beidzjan gaan, kunnen we daar ook met extreme omstandigheden geconfronteerd worden.’ En dat is juist. Misschien verdient het aanbeveling om tijdens de volgende interland van aan weerszijden van het veld twee rivaliserende rebellenbewegingen op elkaar te laten schieten, want ook met die extreme omstandigheid kunnen de Duivels in Azerbeidzjan geconfronteerd worden.

In Armenië trouwens ook, u weet dat beide buren elkaar naar het leven staan over Nagorno-Karabach, de Armeense enclave in Azerbeidzjan. Geen beter platform om die kwestie onder de aandacht van de hele wereld te brengen, dan een wedstrijd tegen de Rode Duivels. René heeft door een team geschiedkundigen een brochure laten samenstellen, die zijn spelers de historische en politieke achtergronden van dat conflict duidelijk moet maken. Zo zijn ze voorbereid op mogelijke vragen in die richting van Armeense of Azerbeidzjaanse journalisten. Diplomatieke incidenten moet men vermijden, in de aanloop naar een belangrijke kwalificatiewedstrijd.

Danken we dus de hemel voor de sneeuw in Luxemburg. Maar er is één probleem dat René heeft onderschat. Zijn op Noord-West-Azië gerichte paraboolantenne, een van de grootste vijf in zijn tuin in Stevoort, blijkt niet geheel koudebestendig te zijn. En nu had René de video wel geprogrammeerd om tijdens zijn afwezigheid het altijd geladen duel tussen Spartak Aqmola en CSKA Pavlodar op te nemen, maar de beeldkwaliteit van die opname bleek bij zijn terugkomst ondermaats. Strepen en wazige vlekken, wie goed tuurt, kan nog net een bal onderscheiden, maar spelers herkennen is een hopeloze opgave. René heeft de Belgische consul in Almaty met de zaak belast. En heeft een gespecialiseerd atelier in Bangalore opgedragen om een computergestuurd verwarmingssysteem voor al zijn vierendertig satellietantennes te ontwerpen en op te sturen.

In zijn kantoor aan de Houba de Strooperlaan heeft penningmeester Germain Landsheere de stevigheid van de ‘pou- trelles’ in de zoldering al eens uitgetest. Aan sterk touw hebben ze in de streek van Waregem geen gebrek.

Donderdag 02/03

Meester Laurent Denis heeft nu zelf een advocaat genomen, om zich tegen lasterlijke aantijgingen te verdedigen. Meester Uyttendaele ! Marc Uyttendaele, de echtgenoot van minister van Justitie Laurette Onkelinx. Over hem heeft Knack vorig jaar eens een boekje opengedaan. Het kantoor van meester Uyttendaele bleek namelijk opvallend veel overheidszaken te krijgen. Het artikel was nauwelijks gedrukt, of meester Uyttendaele heractiveerde een klacht die hij namens een of andere boze storteigenaar zestien jaar geleden was begonnen tegen huidig Knack-directeur Rik Van Cauwelaert.

Door de keuze van zijn raadsman heeft meester Denis de omkoopzaak nu op het niveau getild waar men met schandelijke praktijken ervaring heeft : de paarse regering. De dag dat Laurette zich in het Tivolistadion zal melden, heeft de UEFA de controle definitief verloren.

Koen Meulenaere

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content