Spanje heeft rechtstreekse kwalificatie niet meer in eigen handen.

Over het algemeen kwalificeert de Spaanse nationale ploeg zich moeiteloos voor de grote toernooien, om daarna tijdens de eindronde van het Europees of het wereldkampioenschap zelf roemloos ten onder te gaan, als gevolg van een te lang seizoen in de Liga. Met de voorronde voor Euro 2004 wordt echter met die traditie gebroken. Spanje heeft zijn lot voor een rechtstreekse kwalificatie immers niet meer in eigen handen. Als het team van Iñaki Saez de barragewedstrijden wil ontlopen moet het op de laatste speeldag op 11 oktober zelf winnen van Armenië en erop rekenen dat Griekenland punten laat tegen Noord-Ierland.

Vorige woensdag deden de Spanjaarden zonder groots te spelen alvast wat ze moesten doen, want ze versloegen in Elche Oekraïne met 2-1 dankzij twee goals van Raúl. Door de zege blijft Spanje theoretisch nog kansen behouden op de eerste plaats in de groep, maar in de praktijk heeft het land die kansen in een eerder stadium van de competitie eigenlijk al te grabbel gegooid. Toen Spanje met 0-2 gingen winnen in Griekenland leek de kwalificatie al binnen, maar de Grieken bakten de Spanjaarden een koekje van hetzelfde deeg en wonnen in Spanje met 0-1. Eén en ander houdt weliswaar in dat het doelgemiddelde in de onderlinge duels in het voordeel van Spanje pleit, maar dat is enkel van belang als Spanje tegen Armenië gelijk zou spelen en Griekenland van Noord-Ierland zou verliezen. Spanje verloor tijdens de voorronde enkel het thuisduel tegen Griekenland, maar speelde in Kiev en Belfast gelijk. De Grieken verloren van Spanje en in Oekraïne, maar wonnen al hun andere partijen.

Als Spanje de barragewedstrijden moet spelen, wordt het in ieder geval net als Nederland mogelijk een te duchten tegenstander voor de Rode Duivels, tenminste als die zich mits een zege tegen Estland en puntenverlies van Kroatië tegen Bulgarije toch nog op de tweede plaats van hun groep kunnen hijsen. (DDv)

IULIAN FILIPESCU, de Roemeense verdediger van Betis Sevilla, werd uit de kern gezet. Gedurende twee weken mag hij niet meetrainen en krijgt hij geen loon. Er wordt hem verweten dat hij de sfeer in de kleedkamer verziekt. CELTAVIGO, dat gisteravond in Brugge speelde, bereikte een akkoord met het stadsbestuur voor het uitvoeren van de noodzakelijke moderniseringswerken aan het stadion. Celta zal zijn thuiswedstrijden voor de Champions League dus in het eigen Balaidosstadion kunnen afwerken. (DDv)

TOPSCHUTTERS : 1. Pandiani (Dep. La Coruña), Raúl (Real Madrid) 3 goals ; 3. Eto’o (Mallorca), Cocu (Barcelona), Javi Guerrero (Santander), Ronaldo (Real Madrid) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content