Op het einde van vorig seizoen wist La Louvière niet goed welke richting het uit moest gaan. Na het vertrek van manager Roland Louf pakte namelijk ook trainer Ariël Jacobs zijn koffers. Daardoor leek voorzitter Filippo Gaone enigszins aan zijn lot overgelaten. De man liet zich evenwel niet ontmoedigen en begon dapper aan het timmerwerk voor een nieuwe ploeg. Hij haalde een nieuwe manager binnen : Stéphane Pauwels startte destijds bij Moeskroen en groeide naderhand door bij Rijsel en de Algerijnse nationale ploeg. Dankzij de Franse connecties van Pauwels lokte Gaone vervolgens de Franse trainer Albert Cartier naar La Louvière. Ook bij het rekruteren van nieuwe spelers oriënteerde de club zich nadrukkelijk op Frankrijk. La Louvière wil voorts ook de eigen jeugd speelkansen gunnen.

VERDEDIGING

In het doel staat Silvio Proto. Doublures zijn de jonge keepers Michaël Cordier en Benoît Daniel. De verdediging kreeg vaste vorm tijdens de vriendschappelijke wedstrijden. In het centrum van de verdediging zorgde La Louvière voor ervaring met de komst van de Fransen Geoffray Toyes en Yannick Zambernardi. De eerste heeft 250 wedstrijden in de Franse eerste klasse op zijn teller staan, respectievelijk bij Nancy, Metz en Bordeaux. Toyes was ook belofte-international en nam met de Franse olympische ploeg deel aan de Olympische Spelen van 1996. Zambernardi komt over van het Schotse Hibernians en speelde eerder voor Troyes en Ajaccio. Achter hen klopt Olivier Guilmot luid op de deur.

Op links heeft Michael Klukowski een vaste stek, als hij tenminste bij La Louvière blijft. De jonge Marc Clamy stoomt zich klaar om eventueel de fakkel over te nemen. George Blay neemt de rechterflank voor zijn rekening.

MIDDENVELD

Albert Cartier probeerde tijdens de oefenpotten twee systemen uit. Meestal liet hij zijn team in een 4-4-2 aantreden, maar bij gelegenheid beproefde hij ook een tactiek met drie verdedigende middenvelders. Hoe dan ook heeft de coach een voorkeur voor polyvalente spelers die gegroepeerd kunnen voetballen, die kunnen combineren op de korte ruimte.

Op rechts kiest Cartier allicht voor de Algerijnse international Fadel Brahami : een typische flankspeler met een meer dan gemiddelde technische begaafdheid. Op links strijden Yannick Vervalle en Rogerio de Oliveira om een stamplaats. In een meer offensief schema kan ook Michaël Murcy zijn nut bewijzen op de linkerflank. Centraal op het middenveld mangelt het de trainer niet aan mogelijkheden. Er wordt veel goeds verteld over Mario Espartero, een Franse verdedigende middenvelder met een splijtende voorzet. In de oefenmatchen kwam Mathieu Assou veelvuldig en tot algemene voldoening aan de bak. En Gunter Van Handenhoven is zowel centraal als op rechts bruikbaar.

AANVAL

Heeft Cartier ook hier wel wat keuze, dan is de komst van een supplementaire aanvaller verre van uitgesloten. Temeer daar een vertrek van Peter Odemwingie nog altijd tot de mogelijkheden behoort. Als diepe spits steekt Manaseh Ishiaku zijn neus aan het venster. Wellicht staat hij nu veel meer in het basisteam dan vorig seizoen. Naargelang van het gehanteerde systeem kan Michaël Murcy fungeren als pure aanvaller dan wel meer op links opduiken. Als het de club menens is met haar jeugdpolitiek, ruiken jonge elementen uit de B-kern hun kans : Yessine Hasni, Julien Pinelli en Ronny Baynon, international bij de -18-jarigen. De jonge aanvaller Rafik Djebbour legde een positieve test af en werd aangetrokken om de naar Moeskroen uitgeweken Ricardo Magro te vervangen.

CONCLUSIE

La Louvière maakt zich klaar voor een reis in het onbekende en dat verontrust een aantal mensen. Al leeft er in de club net zo goed een onwankelbaar optimisme. De ploeg begint aan het seizoen met het behoud als belangrijkste doelstelling maar er wordt vrij openlijk gehoopt dat de lat tijdens het kampioenschap stelselmatig hoger gelegd kan worden. De gemiddelde leeftijd van de spelersgroep ligt behoorlijk laag, maar om dat te compenseren werd een stevige brok ervaring naar de centrale as van de verdediging gezogen. De integratie van veel Franse spelers moet het technische niveau van de ploeg optillen.

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content