Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

“We moeten naar minder clubs. Veertien. Volgend seizoen al. En na het kampioenschap play-offs”, aldus voorzitter Roger Vanden Stock vorige woensdag op de jaarlijkse persconferentie van Anderlecht.

“Een eerste klasse met acht Belgische en acht Nederlandse clubs”, haalde sportief manager Michel Verschueren als uitsmijter de Beneliga weer van stal.

“Het plan- Peeters is voorbij”, refereerde algemeen directeur Alain Courtois later aan tafel aan de oude intentie van bondsvoorzitter Jan Peeters om de logge, archaïsche bondsstructuren aan te pakken. “Het moet snel gaan nu, desnoods met een putsch.” En, voegde hij eraan toe : ” Jos Vaessen zal hetzelfde zeggen volgende dinsdag op de persconferentie van Genk.”

“Dan heeft hij mijn toespraak al gelezen”, moest Jos Vaessen zaterdag glimlachen om die woorden, waarna hij er meteen aan toevoegde dat hij het daar gisteren niét over zou hebben. “Maar er wordt aan iets gewerkt, ja. Tijdens het WK heeft Roger Vanden Stock in Japan met andere mensen gepraat over een nieuwe competitievorm met play-offs, maar van dat laatste ben ik geen voorstander. Het nadeel is dat iedere club dan weer met gelijke punten begint. Ik sta een andere competitievorm voor, maar meer zeg ik daar niet over.”

Hoewel. “Naar veertien clubs gaan is een mogelijkheid om de Belgische competitie aantrekkelijker te maken, maar liefst sla ik die stap over. Dan verkies ik een grensoverschrijdend kampioenschap, ja, een Beneliga. Ook de Nederlandse clubs zijn vragende partij. Tenminste, dat hoor ik toch van Michel Verschueren en dat wordt mij door de mensen in PSV bevestigd.”

Tot zover oude koek, maar wat moeten we ons bij die ‘putsch’ voorstellen ? Jos Vaessen : “Het klopt dat een aantal clubs vastberaden zijn om de vernieuwing imperatief in te voeren. Om het af te dwingen, ja. Vandaag is het nog altijd zo dat als er over herstructureringen beslist moet worden, de profclubs weinig of niets in de pap te brokken hebben. Dat moet nu maar eens gedaan zijn ! Enkele weken geleden hebben we daarom vergaderd met vijf clubs : Anderlecht, Brugge, Standard, Gent en Genk. Moeskroen nog niet, maar het is duidelijk dat zij daar ook bij moeten. In ieder geval, het verrast mij dat Anderlecht daar openheid over gegeven heeft, wat dat was niet de afspraak. Maar goed, het zij zo.” En hoe moet het nu verder ? “Op korte termijn is er een nieuwe vergadering gepland. Deze week ? Misschien.”

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content