Charleroi speelde vorig jaar een goed kampioenschap en zette dus voor het seizoen 2014/15 in op continuïteit. De transferperiode verliep tot nu toe kalm op Mambourg: geen enkele belangrijke speler vertrok en de weinige aankopen gebeurden doelgericht. Aan het hoofd van de Carolo’s staat nog altijd Felice Mazzu. Vorig jaar was hij nog een onbekende, nu staat hij voor het seizoen van de bevestiging.

VERDEDIGING

In deze linie is er de minste concurrentie. In het doel is Mandandaincontournable. Als zijn doublure fungeert de jonge Vandermeulen, die recht uit de jeugdopleiding van de Carolo’s komt. Centraal ontpopte Dewaest zich vorig jaar tot een vaste waarde. Waarschijnlijk krijgt hij Martos naast zich. In geval van nood wordt Marcq uit het middenveld teruggetrokken. Ofwel krijgt Willems zijn kans, die kan ook op links ingezet worden. Ook Vervoort is een oplossing. Op rechts start François met een voorsprong op zijn concurrenten, als hij tenminste niet een rij hoger wordt uitgespeeld. In dat geval krijgt de Griek Marinos, die op beide flanken kan spelen, allicht de voorkeur op Mata. Op links is de nieuwe kapitein N’Ganga titularis, Willems is zijn doublure.

MIDDENVELD

Marcq en Diandy, die na een rampzalig seizoen bij Mons teruggekeerd is naar Mambourg, liggen op het middenveld in balans voor de nummer-6-positie. Marcq krijgt normaal gezien wel de voorkeur op de Senegalees, maar hij is de eerste twee wedstrijden geschorst. Vóór hem toonde de jonge Houdret vorig jaar al dat men op hem kan rekenen. In een meer aanvallende opstelling kan ook de Senegalees Daf zijn steentje bijdragen. De fans van Charleroi maakten eind vorig seizoen kennis met de jonge Gálvez-López. Die is snel en technisch sterk, maar wordt normaal op de linkerflank gebarreerd door Tainmont. Toen die de vorige winter overkwam van Châteauroux om de naar Lokeren vertrokken Kaya te vervangen, paste hij zich bliksemsnel aan en maakte hij enkele belangrijke goals. Op de andere flank zal de concurrentie groter zijn, want daar strijden vier spelers voor één positie: François als hij niet op de rechtsachter speelt, Mata, de wervelende Ndongala of zelfs de net van Saint-Etienne overgekomen Kitambala. Ten slotte zal ook de positie van aanvallende middenvelder fel betwist worden. Kebano, die al vaak beslissend was, blinkt uit door zijn techniek en zorgt voor gevaar. Daf is soms ook geniaal, maar nogal wisselvallig. Saglik, die in januari al van Eupen kwam, maakt ook aanspraak op de positie van nummer 10. En ten slotte kunnen – in een meer offensieve opstelling – ook Ndongala en vooral Kitambala als teruggetrokken tweede aanvaller opereren achter een diepe spits.

AANVAL

Met Coulibaly en Kitambala telt deze sector twee nieuwe pionnen, wat Mazzu meerdere mogelijkheden biedt. De ervaren Fauré wist vorig seizoen na zijn komst potten te breken. In twaalf wedstrijden, met acht doelpunten, slaagde hij erin Pollet te doen vergeten. Voor de positie van diepe spits heeft hij dus een streepje voor op de rest, maar hij is niet zo jong meer (35) en hij is de eerste wedstrijd tegen Standard geschorst. Kitambala toonde fraaie dingen in de voorbereiding en is beweeglijk en krachtig, maar hij is eerder een tweede spits dan een echte killer. Coulibaly, die van het amateurteam van PSG komt, weegt nog wat licht. Hij heeft in elk geval nog een aanpassingstijd nodig. Thiaré liet in het verleden al heel wat moois zien, maar hij lijkt wat op zijn lauweren te rusten. En tot slot is er nog altijd Rossini, die over een goed kopspel en ervaring beschikt. Maar vorig jaar speelde hij weinig en een vertrek voor het einde van de transferperiode is niet uitgesloten.

CONCLUSIE

Charleroi heeft zijn belangrijkste pionnen behouden en enkele interessante transfers gedaan. Als de ploeg bevestigt en nog wat regelmatiger wordt, dan is een plaats in de linkerkolom zeker mogelijk.

DOOR JULES MONNIER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content