Chelsea werd van de ondergang gered door een Russische zakenman van amper 36.

Vijfenveertig minuten. Zo lang (!) duurde het voor de Russische zakenman RomanAbramovich om Chelsea-voorman Ken Bates te overtuigen dat hij de redder van Chelsea Village was. De holding is eigenaar van de voetbalploeg Chelsea FC, maar ook van het moderne complex dat Stamford Bridge overkoepelt en dat twee hotels, vijf restaurants, tentoonstellingszalen, kantoren en een exclusief fitnesscentrum (lidgeld 4320 euro per jaar) herbergt. Chelsea Village maakt, net als de voetbalclub, jaarlijks evenwel een fors verlies en had dringend cash nodig om een lening af te betalen.

Twaalf maanden zocht Bates, sinds 1982 meerderheidsaandeelhouder na een koop van 1,44 miljoen euro, naar een overnemer. Hij vond die uiteindelijk in Rusland, bij een zakenman die eerder dit jaar tevergeefs een bod deed op CSKA Moskou. Uiteraard lokte de deal veel scepsis uit. In een eerste fase betaalt Abramovitch 42,8 miljoen euro voor een meerderheidsparticipatie – een deal die Bates zelf ruim 25 miljoen euro opleverde – maar in totaal (de man wil nog meer aandelen dan de 50,6 die hij er nu heeft en er zijn schulden weg te werken) gaat het om een transactie van maar liefst 288 miljoen euro.

Wie is die rijke man, al snel een weeskind bovendien, vroeg het Engelse establishment zich dan ook af. Roman Abramovich is één van die nieuwe megarijken in het post-communistisch Rusland. Hij werd opgevoed in de buurt van Moskou, studeerde rechten, zat ook in het leger, was een vriend van Boris Jeltsin en profiteerde van de chaos in de jaren negentig om zijn fortuin te vergaren. Forbes schatte zijn fortuin onlangs op 5,7 miljard dollar, wat hem de tweede rijkste man van Rusland maakte. Hij spreidt zijn inkomsten over diverse sectoren. Zo heeft de man tachtig procent in handen van Sibneft, na een recente fusie de vierde grootste oliemaatschappij ter wereld. Hij heeft ook vijftig procent in handen van Rusal, dat het aluminiummonopolie in Rusland heeft. Verder bezit de man 26 procent van de aandelen in Aeroflot en is hij baas van de nationale tv-zender TVS. Een tycoon, de waardige opvolger van zijn ex-mentor Boris Berezovsky, die na de machtsgreep van Poetin naar Londen vluchtte te midden van claims over corruptie en fraude.

Abramovich is ook politiek actief. Hij verdeelt zijn tijd tussen Moskou, waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woont, en de provincie Chukotku, in het barre Oosten van Rusland, waar de Barendszee het land scheidt van Alaska. Daar bezorgde hij de 73.000 inwoners, veelal pelsenjagers, nieuw comfort, zodat ze er hem op handen dragen. Verwacht wordt dat hij later in Moskou ook politiek actief wil worden. (PTK)DENNIS BERGKAMP kan zich niet vinden in het contractvoorstel van Arsenal, waar hij sinds 1995 speelt. De Nederlander is einde contract en dreigt ermee te stoppen als hij geen betere verbintenis krijgt. Net als Liverpool wil ook Arsène WengerHarry Kewell (Leeds). ERIC DJEMBA DJEMBA (Nantes) en David Bellion (Sunderland) zijn twee nieuwe aanwinsten van Manchester United. Christian Gross (FC Basel) wordt wellicht de nieuwe assistent-trainer. PAULGASCOIGNE (36), ontslagen in China, vroeg Bobby Robson om een contract bij Newcastle. Gazza voetbalde er in de jeugd, maar trad nooit aan in een officiële wedstrijd van de club uit zijn geboortestad. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Robson op het aanbod ingaat. CARLTON COLE en John Terry verlengden hun overeenkomst bij Chelsea met zes en vier jaar. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content