Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Chelsea lijkt klaar voor Manchester United.

Wordt komend weekend over de titel beslist? De topper tussen Manchester United en Chelsea kan richtinggevend zijn. Beide ploegen haalden zaterdag zwaar uit. Bewust werd tot het einde plankgas gegeven, want bij een gelijke stand geeft in Engeland het doelsaldo de doorslag. Daarin doen de Londenaars het voorlopig twee eenheden (+ 53 versus + 51) beter dan de rivaal. Dankzij een topweek, want aan de 7-1 tegen Aston Villa, ging midweeks ook al een 0-5 bij Portsmouth vooraf. Chelsea is klaar voor de topper.

Dé figuur van zaterdag was Frank Lampard (31), die vier keer scoorde en de kaap van 150 goals voor Chelsea rondde. Exact honderd ervan maakte hij in de competitie. Hij zit dit seizoen al aan 21 treffers in alle competities samen en geeft zelf toe dat het niet eens zijn beste voor de club is. Destijds een goeie 15 miljoen euro werd er in 2001 betaald aan West Ham voor de middenvelder, die dat transferbedrag al meer dan terugbetaalde. Zijn cijfers zouden al indrukwekkend zijn voor een spits, maar hij is een aanvallende middenvelder. Carlo Ancelotti maakte wel ruimte voor hem: Didier Drogba mocht rusten, Lampard speelde in de rug van Anelka, met Malouda en Joe Cole op de flanken. Bovendien mocht hij de twee strafschoppen die Yuri Zhirkov afdwong, trappen.

De dubbele ruime winst neemt wat druk weg van Ancelotti, onder vuur na de uitschakeling in de Champions League. Vijf keer winst in de nog resterende zes wedstrijden moeten volgens de Italiaanse manager volstaan voor de titel. De gewezen international rekent erop dat de opdrachten in de Champions League zowel Manchester United als Arsenal nog punten in de competitie gaan kosten. “Wij hebben nu een week om de topper van zaterdag voor te bereiden”, stelde hij. “Dat kan een voordeel zijn. Kwartfinales eisen niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel van een speler.” Overigens moet Chelsea ook nog uit naar Liverpool en Tottenham, dat almaar nadrukkelijker de vierde plaats claimt.

Nani, de 23-jarige Portugese international van Manchester United, tekende een nieuw contract van vier jaar. De vleugelspits, die in de zomer van 2007 overkwam van Sporting Clube de Portugal, had nog een contract voor twee jaar, maar de baas is tevreden over zijn prestaties. Het bestuur heeft beslist geen prijsverhoging door te voeren. Sinds de overname in 2005 hadden de Amerikaanse eigenaars de prijzen stelselmatig opgetrokken. Tickets kosten tussen 30 en 54 euro. De schuld van de ploeg bedraagt bijna 800 miljoen euro. Ryan Giggs (36) liet in een krant weten dat hij beschikbaar is voor Wales, mocht de nood hoog zijn. De laatste interland van Giggs dateert van 2007.

Ricardo Carvalho (31) kwam zwaar gehavend uit het duel tegen Portsmouth. Een enkelletsel houdt de Portugees van Chelsea vier weken langs de kant. Het was een pittig duel, want ook Ricardo Rocha (ex-Standard) werd afgevoerd met een kaakletsel, na een duel met Florent Malouda.

Roberto Mancini en David Moyes gingen na de 0-2-winst van Everton bij Manchester City met elkaar in de clinch, verbaal en fysiek. Mancini hangt een straf van de FA boven het hoofd.

Aruna Dindane (ex-Anderlecht) moet niet meer op speeltijd rekenen bij Portsmouth. In het contract met RC Lens staat dat voor de Ivoriaanse spits nog eens 4,5 miljoen euro extra betaald moet worden als hij een aantal wedstrijden meespeelt. Aruna staat op één match van dat cijfer en wordt daarom niet meer opgesteld.

Gianfranco Zola zal niet lang meer bij West Ham blijven. Na het verlies tegen Wolves (1-3) was co-eigenaar David Sullivan zo teleurgesteld in zijn ploeg dat hij een bericht op de website postte. Daarin uitte hij kritiek op Zola, nog onder contract tot 2013. Zaterdag verloor West Ham alweer, van Stoke City. Het was de zesde nederlaag op rij.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content