Spits Blaise N’Kufo inspireert FC Twente.

FC Twente ging zich voorbereiden op het huidige seizoen in een donker bos nabij de Duitse grens. In die duisternis zag coach Fred Rutten één speler oplichten. “Let dit seizoen op Blaise N’Kufo“, adviseerde de Nederlandse motivatietrainer. “Hij is ontzettend gedreven en gefocust. Die jongen wil ten koste van alles met Zwitserland het EK halen.”

En wat zien we een half jaar later? De 32-jarige aanvaller, geboren en getogen in Kinshasa, zit in de selectie van Zwitsers bondscoach Jakob Kuhn. Bij FC Twente scoort N’Kufo tegenwoordig aan de lopende band. Hij profiteert daarmee van de hoogconjunctuur en het aanvallende voetbal dat het team van Rode Duivel Stein Huysegems en ex-Genkspeler Orlando Engelaar momenteel brengt. Zeventien doelpunten maakte hij er dit seizoen. Bovendien scoorde hij al zeven wedstrijden op rij, geen speler in de Eredivisie die hem dat nadeed.

Een wereldspits mag hij dan niet zijn, de wereld heeft hij als spits wel gezien. Voor hij in 2003 in Enschede belandde had de Zwitser al elf clubs versleten, tot in Qatar toe. In Twente begrepen ze hem aanvankelijk niet zo goed. “Een tikkende tijdbom”, noemde toenmalig trainer Rini Coolen hem. Een filosoof, een schaker, een individualist, ook op het veld, waar hij wegwerpgebaren maakte als een medespeler zijn eigenzinnige bedoelingen weer eens niet begrepen had. Maar Coolen is al een tijdje weg, N’Kufo is er nog.

Het publiek leerde zijn Afrikaanse ziel te doorgronden en weet hem te prikkelen. Want N’Kufo is voor alles een professional, die zijn lichaam ongelooflijk verzorgt waardoor hij nog maar tien competitieduels miste in vijf seizoenen. Hij gelooft slechts in twee woorden, zo zei hij ooit eens in een interview: werken en werken. Dat doet hij dan ook voor FC Twente, dat met de spits op dreef in het spoor komt van de traditionele topclubs. Zelfs de clubtopschutter aller tijden, Jan Jeuring (104 doelpunten), mag zich stilaan zorgen beginnen maken. In Enschede dachten ze dat dat clubrecord stond als een huis, al was het alleen maar omdat voetballers tegenwoordig zo snel van ploeg veranderen. Maar N’Kufo, die al 81 keer scoorde voor Twente, heeft de jacht voor geopend verklaard.

FC Groningen huurt de Argentijnse centrale verdediger Matias Cahais (20) voor 1,5 jaar van Boca Juniors. Bij een positief rapport kan hij voor een vastgestelde transfersom een vierjarig contract tekenen. Bruno Silva (26), een Uruguayaanse offensieve rechterverdediger, trekt voor 4,5 jaar naar Ajax, dat 3,7 miljoen euro neertelde. Hij was in staking gegaan nadat de clubleiding had aangegeven niet te willen meewerken aan een overgang.

Sparta moest daardoor Sepp De Roover (23) laten vertrekken. De belofte-international tekende voor 2,5 jaar bij FC Groningen, dat 750.000 euro betaalde voor onze landgenoot.

Thomas Vermaelen (22, Ajax) maakte zijn rentree na een enkeloperatie. De Rode Duivel was vier maanden out, nadat hij een ligament scheurde in de linkervoet.

VVV-Venlo legde met Keisuke Honda (21) een Japanse middenvelder van Nagoya Grampus Eight voor 2,5 jaar vast.

Michael Jansen (23) speelt de rest van het seizoen bij De Graafschap. Ze huren de verdediger van Feyenoord, dat de met hartritmestoornissen kampende speler opviste bij Vitesse.

Feyenoord haalde middenvelder Denny Landzaat (31) weg bij het Engelse Wigan. De Nederlandse international tekende voor twee en een half seizoen. Met de Braziliaan Darley (18) kwam er ook een nieuwe doelman bij. Hij werd voor 700.000 euro overgenomen van Atlético Mineiro. Hij vormt een wissel op de toekomst voor Henk Timmer.

NAC, waar trainer Ernie Brandts (ex-Germinal Ekeren) aan het einde van het seizoen stopt, verlengde het contract van spits Fouad Idabdelhay (19) met drie jaar.

FRéDéRIC VANHEULe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content