Vorige vrijdag werd de nieuwe tribune van Zulte Waregem in gebruik genomen. Daardoor steeg de capaciteit van het Regenboogstadion met 3144 plaatsen en speelde Essevee voor een recordaantal van 11.020 toeschouwers. Nieuw is dat de tribune niet naar één sponsor genoemd wordt, zoals de Telenettribune in de Ghelamco Arena, maar dat de drie blokken een verschillende naam krijgen. “Wij vinden makkelijker kleinere geldschieters dan één grote”, zegt algemeen manager Eddy Cordier. “Met bouwbedrijf Van Thuyne-Ide en energieleverancier Enbro, een nieuwe sponsor, hebben we al een deal afgesloten, een derde partner maken we binnenkort bekend. Dat concept zullen we trouwens ook in de rest van het vernieuwde stadion toepassen. In ruil krijgen die bedrijven een hospitalityruimte en gratis tickets, waar niet meer ‘blok A of B’ op zal staan, maar ‘blok Van Thuyne of Enbro’.”

Om supporters naar de nieuwe tribune te lokken, organiseerde Zulte Waregem afgelopen zondag een rondleiding, beperkt het de volgende thuismatchen de ticketprijzen tot tien euro en bood het al goedkope halfjaarlijkse abonnementen aan. Cordier: “Voor volgend seizoen mikken we op 7000 abonnees, tegenover 6100 dit seizoen, wat al een record was.”

Catering zal extra geld in het laatje brengen, maar de verhuur van 1500 vierkante meter commerciële ruimte moet het meest opleveren. Cordier: “Ondanks de economische crisis is er nu al veel concrete interesse. De inkomsten zullen we gebruiken om de nieuwe tribune achter het andere doel, waar sfeervak X zich nu bevindt, te bekostigen. Ook daar zullen we 1500 vierkante meter commerciële ruimte kunnen verhuren. Na dit seizoen start de bouw.”

Het eerste deel van het vernieuwde stadion kostte in totaal 7,2 miljoen euro, waarvan Zulte Waregem vijftig procent betaalt, via een lening. De club neemt ook de helft van de kostprijs van het nieuwe oefencomplex (2,6 miljoen) voor haar rekening. “Samen een kleine vijf miljoen, die we gescheiden houden van ons operationeel/sportief budget”, aldus Cordier. “Dat bedraagt dit seizoen, zonder beker of play-off 1, zo’n tien à elf miljoen. Met de twee nieuwe koptribunes kunnen we dat volgend seizoen een stuk opkrikken, maar de grootste budgettaire sprong, naar goed vijftien miljoen, zullen we pas maken als ook de twee hoofdtribunes vernieuwd zijn en de totale capaciteit stijgt naar 13.000 plaatsen, met onder meer 27 skyboxen. Dat is echter pas voor 2017.”

Intussen wil Cordier de scheve financiële situatie, een erfenis van het tijdperk van Patrick Decuyper, weer helemaal rechttrekken, de reden waarom Essevee afgelopen zomer Sven Kums en Ibrahima Conte moest verkopen. “Dit seizoen zijn de nodige correcties gebeurd. De commerciële inkomsten zijn bovendien met veertig procent toegenomen. En die curve zal met de nieuwe tribunes de komende jaren ongetwijfeld blijven stijgen.”

DOOR JONAS CRETEUR

Eddy Cordier: “De totale capaciteit stijgt straks naar 13.000 plaatsen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content