Adres : Avenida de Heliópolis s/n,

41012 Sevilla

Tel. : 00 34 95 4610340

Fax : 00 34 95 4614774

Internet : www.realbetisbalompie.es

Europesepalmares : geen

VEDETTE Joaquín

Joaquin Sánchez Rodríguez is een speler die net als Raúl González Blanco bij Real Madrid genoeg heeft aan zijn voornaam om bij elke voetballiefhebber een belletje te doen rinkelen. De 24-jarige rechterflankspeler uit Cádiz is een boegbeeld geworden van de groen-witten, waarbij hij alle jeugdrangen doorliep. In 2000/01, toen Betis nog in tweede klasse speelde, maakt hij voor het eerst zijn opwachting in het eerste elftal. En hij speelde meteen alle 38 wedstrijden.

Hij is snel, maar kan geregeld nog een versnelling uit de kas halen, heeft een goede vista en beschikt over een meer dan degelijke pass. Hij zou alleen nog wat efficiënter moeten worden en er beter in moeten slagen de kansen te benutten die hij voor zichzelf creëert. Dat hij niet echt vaak scoort – vorig seizoen slechts vijf keer – is logisch, omdat hij vooral op de flank opereert. Maar hij past perfect in het tactische systeem dat LorenzoSerraFerrer hanteert en dat gestoeld is op de tegenaanval.

In zijn beste dagen is Joaquín onhoudbaar. Dat de grootste Europese clubs, zoals Chelsea en Real Madrid, al naar hem informeerden, is dan ook geen toeval. Ondertussen is hij ook een vaste waarde in de Spaanse nationale ploeg, waarvoor hij al 30 caps verzamelde. Zijn contract bij Betis loopt nog tot 2010 en er is een afkoopclausule in voorzien van liefst 60 miljoen euro.

TACTIEK

Lorenzo Serra Ferrer, de coach die afkomstig is uit de Balearen, werkt al voor Betis sinds 1993. Enkel in 2000 kneep hij er even tussenuit om aan de slag te gaan bij Barcelona, waar hij eerst met de jeugd werkte en kort ook met de eerste ploeg. Het is een coach die zijn ploeg goed in de hand houdt en niets aan het toeval overlaat. Vorig seizoen loodste hij de groen-witten naar de hoogste plaats in de rangschikking die ze ooit haalden. Een succes dat dagenlang gevierd werd in Sevilla.

Real Betis steunt op een stevige organisatie en op technisch vaardig spel. Net als de meeste Spaanse ploegen kan ook Betis goed op balbezit spelen. Ook snelle counters zijn een handelsmerk geworden. En de jongste jaren waren de transfers bijzonder geslaagd. De Braziliaan RicardoOliveira scoorde vorig seizoen 22 keer en is bijzonder efficiënt en koelbloedig bij het afmaken van de tegenaanvallen. Iets achter hem speelt zijn beweeglijke landgenoot Edu, die over een uitstekende passing beschikt.

Middenvelder MarcosAssunçao, eveneens Braziliaan, is een van de beste vrijschopspecialisten ter wereld. Al zijn vrije trappen zijn hard en precies. Arzu is voor het middenveld van goudwaarde omdat hij niet alleen sterk is in de recuperatie maar ook het spel kan verdelen. Rechts zorgt Joaquín voor de nodige diepgang, terwijl de van Numancia overgekomen Juanlu nu hetzelfde zou moeten doen op links.

Ook defensief zit het bij Betis goed in elkaar met Rivas, die zowel offensief als defensief over een uitstekend kopspel beschikt, en de goed anticiperende Juanito. Nano en Melli kunnen zowel centraal als op de flank hun streng trekken, terwijl de strijdlustige linksachter LuisFernandez vaak de achterlijn van de tegenstander haalt.

Onder de lat staat de handige Antonio Doblas, die over enorme reflexen beschikt. Enkele jaren geleden was hij nog derde goalie na ToniPrats en RonnyGaspercic, maar vorig seizoen ontpopte hij zich tot revelatie. In de eerste competitiematch tegen Valencia blesseerde hij zich na 30 minuten en werd dan vervangen door de in 2003 bij Málaga weggehaalde PedroContreras, die met zijn goede positiespel de verdedigers vertrouwen geeft, maar zijn seizoen 2004/05 de mist zag ingaan door blessures.

Naast een stevige organisatie, spelen op balbezit en techniek zijn snelle counters het handelsmerk van Betis.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content