Van nervositeit na zijn gemiste competitiestart viel weinig te merken bij László Köteles zondag tegen OHL. Met dubbel mistasten tegen Bergen had de doelman het ambitieuze RC Genk al meteen op de openingsspeeldag twee punten gekost. Vier dagen later voor het Europa Leagueduel met Aktobe uit Kazachstan zat er al een te duchten concurrent voor de Hongaar op de Genkse invallersbank. Daags voordien hadden de Limburgers bij KV Kortrijk Kristof Van Hout weggekaapt. Van Hout tekende een contract van twee jaar met een optie op nog eens twee seizoenen, wat erop duidt dat hij niet is gehaald als tijdelijke noodoplossing.

Köteles was zondag kansloos bij beide Leuvense doelpunten, een afgeweken afstandsschot en een strafschop. Ondanks een man minder ging de ploeg van Mario Been rusten met een voorsprong, wat zijn doelman na de pauze verleidde tot vertragingsmanoeuvres die niet bepaald werden gesmaakt door de fanatieke thuisaanhang. Met de hete adem van de Leuvense spionkop in zijn nek waagde Köteles het zelfs een lokale ballenjongen te berispen omdat die hem een bal te snel toewierp. Het gejouw gleed van de grijnzende Hongaar af als water van een eend.

Van zijn gemiste competitiestart is niets blijven hangen bij Köteles. Mentaal staat hij stevig in zijn schoenen. “László is iemand die sterker wordt van concurrentie”, wist Guy Martens na het 2-2-gelijkspel in Leuven. Die is er nu dus met Van Hout, al hield diens komst geen rechtstreeks verband met de eerdere missers van Köteles. Dat Genk een vierde doelman zou aantrekken, was al langer een uitgemaakte zaak. In Bergen zat de achttienjarige Stijn Wertelaers op de bank. Met de jonge doelman is de afspraak gemaakt dat hij dit seizoen zonder druk verder kan werken aan zijn opleiding. Hij traint met de A-kern, maar wordt nog niet klaar geacht voor het serieuze werk.

Zijn invallersrol was dan ook niet ingecalculeerd, maar noodgedwongen door de onbeschikbaarheid van Grzegorz Sandomierski. De Pool viel geblesseerd uit midden juli in het oefenduel tegen PSV. Een scheurtje in de aanhechting van de buikspier aan de heup. Hij traint inmiddels weer voluit mee, maar mist nog ritme. Gezien de snelle opeenvolging van wedstrijden in augustus, inclusief de belangrijke Europese opdrachten, verkoos Genk geen enkel risico te nemen en een waardige doublure aan te trekken. Sneller dan snel bereikte het een akkoord met Van Hout, iets waaraan de aanwezigheid van Mogi Bayat allicht niet vreemd is. De alomtegenwoordige makelaar is de bedrijvige portier aan zowel de uitgang in Kortrijk als de ingang van de Genkse Cristal Arena.

Met Van Hout erbij beschikt Genk nu weer over vier doelmannen, maar zijn profiel is anders dan wat het aanvankelijk voor ogen had. Genk wilde tussen het duo Köteles-Sandomierski en Wertelaers een prille twintiger met toekomst schuiven die bereid was te investeren in zichzelf. Alleen: het vond niemand. De 21-jarige Darley Ramon Torres van Feyenoord, een Braziliaan die Been nog kent, was een tijdje op proef. Maandag werd beslist om hem geen contract aan te bieden.

Duidelijk is dat Genk nu met drie doelmannen zit die de titularispositie ambiëren: Köteles, Van Hout en Sandomierski. Een van hen zal niet eens de wedstrijdselectie halen. Een ongezonde situatie, waarvan niet is uitgesloten dat Genk ze handhaaft tot de mercato in januari, maar die alleszins Sandomierski als slachtoffer lijkt op te leveren. Voor hem dreigt de tribune of een vertrek. De Pool heeft een contract tot 2016, maar heeft als nadeel dat hij nog geen enkel officieel duel keepte in het Limburgse shirt. Toen Köteles vorig seizoen meteen na de winterstop geblesseerd uitviel, was hij pas enkele dagen uitgeleend aan zijn ex-club Jagiellonia Bialystok. Een voor alle partijen ongelukkige samenloop van omstandigheden, want zo kwam ook de uit het zwarte gat opgediepte Logan Bailly sneller dan goed was voor hem – én voor Genk – weer tussen de palen terecht.

Genk volgde Sandomierski van nabij op in Polen. De scoutingrapporten waren positief en de Poolse keeper keerde na zes maanden naar de Cristal Arena terug. Bailly werd doorgestuurd. Mentaal niet fit bevonden wegens privéproblemen, en daardoor ook sportief niet op niveau geraakt. Na enkele missers voor zijn nieuwe club OHL op de eerste speeldag tegen Bergen maakte Bailly ook afgelopen zondag tegen zijn ex-club weer geen zekere indruk.

DOOR JAN HAUSPIE

“László is iemand die sterker wordt van concurrentie.” Guy Martens, keeperstrainer RC Genk

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content