De kampioen mag dan bekend zijn, de strijd om de Europese tickets en het gevecht tegen de degradatie kondigt zich bijzonder spannend aan. RC Genk heeft zich nu op de tweede plaats genesteld en is volgens mij een ernstige kandidaat voor een plaats in de Champions League. Er zit duidelijk vooruitgang in het spel van de Limburgers. Er wordt gemakkelijker ge-scoord en er worden minder kansen weggegeven. Maar vooral : er staat een ploeg op het veld. Genk zal met Anderlecht knokken voor de tweede plaats want de komst van Frankie Vercauteren mag misschien wel tot beter voetbal hebben geleid, de resultaten zijn er niet. En de tegenstanders, KV Oostende en het afgelopen vrijdag in de verdediging niet bepaald sterke Lierse, zijn niet van het hoogste niveau. Ook Standard mag nog hopen op een plaats in de Champions League, tenzij de problemen van vorige week gaan doorwerken. Je merkt dat Standard in de verdediging veel gedisciplineerder speelt, de buitenspelval wordt niet meer constant doorgetrokken. Op Lokeren gebeurde dat twee keer en twee keer ontstond er gevaar. Als Standard achteraan zijn positie houdt, dan doet het ook mee voor de tweede stek. Ik heb er in dit blad al geregeld op gewezen dat er achteraan te gemakkelijk werd uitgestapt. In de laatste drie matchen incasseerde Standard geen enkel doelpunt.

Spannend wordt ook de strijd tegen de degradatie. Ik vind de manier waarop Emilio Ferrera werd ontslagen bij FC Brussels heel vreemd. De hele week zou er een gesprek komen tussen het bestuur en de trainer, op een gegeven moment riep Johan Vermeersch dat hij het misschien zonder trainer moest proberen en uiteindelijk wordt Ferrera de dag voor de match tegen Germinal Beerschot weggestuurd. Trainers worden op steeds vreemdere tijdstippen ontslagen. Kijk bijvoorbeeld naar KV Oostende waar er tot na de winterstop wordt gewacht om Gilbert Bodart op straat te zetten. Nu moet je vaststellen dat dit misschien vroeger had moeten gebeuren. Herman Vermeulen levert in Oostende echt knap werk. Hij bewijst nog een keer dat hij tactisch heel sterk is en heel beredeneerd te werk kan gaan. Dat is vroeger al bij AA Gent gebleken. Achter het werk van Vermeulen zit een welomlijnde visie. Een tactisch sterke trainer is een groot wapen in de strijd tegen de degradatie. KV Oostende heeft het minste materiaal van alle eersteklassers. Ze zijn kwalitatief minder dan FC Brussels, waar het me uitermate verbaasd hoeveel fouten er in de verdediging worden gemaakt. Terwijl Ferrera toch een trainer is die heel uitdrukkelijke defensieve instructies meegeeft. Onder Ferrera heeft Brussels dit seizoen niet één keer de nul kunnen houden.

CANAL+BLAUW

VRIJDAG8 25.2

20.00 Standard – RC Genk

ZATERDAG 26.2

15.55Tottenham – Fulham

17.55 Hertha Berlijn – Hamburg

21.55 Deportivo – Real Madrid

23.55 Kick + Rush

ZONDAG 27.2

08.30 Heruitzending Kick + Rush

(laatstre kans om 13.10)

13.55 Newcastle – Bolton

15.55 Samenvatting Deportivo – Real Madrid

16.55 Samenvatting Hertha Berlijn – Hamburg

17.25 Leverkusen – Stuttgart

19.25 Samenvatting Newcastle – Bolton

20.25 Inter û AC Milan

MAANDAG 28.2

20.00 BV0 (heruitzending om 22.45)

DINSDAG 1.3

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 21.15)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content