Vijftien miljoen euro: dat is wat RC Genk zou hebben verdiend aan de Champions League. Maar hoeveel haalde het op uit de groepsfase alleen? En hoe is dat bedrag samengesteld?

1 – Wie zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt van de UEFA een deelnamebonus van 3,9 miljoen euro. Daarbij komt een wedstrijdbonus van 550.000 euro per gespeeld duel. In de groepsfase zijn dat er zes, goed voor 3,3 miljoen euro dus. Elke club weet zich bijgevolg verzekerd van 7,2 miljoen euro voor er een bal is getrapt.

2 – De UEFA keert ook prestatiebonussen uit: 400.000 euro per behaald punt. RC Genk speelde drie keer gelijk (in zijn thuiswedstrijden tegen Valencia, Chelsea en Bayer Leverkusen) en verdiende daarmee 1,2 miljoen euro. Opgeteld bij de deelnamebonus en de wedstrijdbonussen betekent dat 8,4 miljoen euro aan gegarandeerde inkomsten.

3 – Naast de bonussen (55 %) komt bijna de helft van het te verdelen geld (45 %) uit de zogenaamde market pool. De verdeling hiervan heeft niets te maken met de sportieve prestaties van de 32 clubs uit de groepsfase van de Champions League, maar gebeurt op basis van de grootte van de tv-markt en de waarde van de tv-contracten in het land waar een club vandaan komt. Ten vroegste in september 2012, wanneer de UEFA haar financiële afrekening klaar heeft, weet Genk wat het uit de market pool tegemoet mag zien. Schattingen lopen uiteen van 300.000 euro over 500.000 euro tot een klein miljoen.

4 – Ten slotte zijn er de inkomsten die de clubs zelf genereren. Om te beginnen uit de ticketing. De Cristal Arena heeft een capaciteit van 25.000 toeschouwers. Tegen gemiddeld dertig euro per ticket betekent dat 750.000 euro per wedstrijddag. In zijn drie thuiswedstrijden samen haalde RC Genk dus 2,25 miljoen euro op aan het loket.

5 – De horeca is een andere bron van inkomsten voor de clubs. In Genk schat men het drankverbruik op 4,5 euro per toeschouwer. Voor één wedstrijddag betekent dat een opbrengst van 112.500 euro, voor drie dagen van 337.500 euro. Duizend achthonderd eters tegen 60 euro per couvert leveren een omzet op van 108.000 euro per thuisduel, ofte 324.000 euro voor de drie wedstrijden. De totale horecaopbrengst schommelt hiermee rond 665.000 euro.

CONCLUSIE De groepsfase van de Champions League zal RC Genk een kleine 12 miljoen euro hebben opgebracht. Daar komt nog bij de bonus

van 2,1 miljoen euro die de UEFA uitkeert aan elk van de twintig ploegen die de play-offs bereiken. In die laatste ronde vóór de groepsfase van de Champions League schakelde RC Genk Maccabi Haifa uit. Tel daarbij de inkomsten uit ticketing en horeca voor dat ene thuisduel en de uittredende landskampioen uit Limburg overschrijdt de 15 miljoen euro aan CL-inkomsten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content