R Antwerp FC – Info

De grote middelen

Je moet gewoon maar kijken naar de metamorfose van de Bosuil. Of op de parking in Deurne gaan staan ’s ochtends en dan kijken naar de prestigieuze cv’s die onderweg zijn naar de kleedkamer van stamnummer 1. Of gewoon al zien hoeveel deining de vierde plaats van vorig seizoen veroorzaakte. Na zijn lastige uitdaging om een puzzel te leggen waarvan de stukken eigenlijk niet samen pasten, werd Brian Priske verzocht om zijn koffers te pakken. Op zijn felbegeerde zitje neemt momenteel de XXL-reputatie van Mark van Bommel plaats. De gewezen Europese kampioen met Barcelona en WK-finalist met Oranje verzamelde als trainer nog niet veel goeie herinneringen.

De voetbalromantici vinden het misschien niet zo leuk, maar de titel gaat vaak naar de ploeg die het meeste geld heeft.

De voormalige middenvelder kwam via Marc Overmars naar de Koekenstad en komt aan het hoofd te staan van een kern die bijna helemaal aan de andere kant van de grens werd gevormd. Hij gaat uit van balbezit en een 4-3-3-opstelling. Voetbal volgens heldere ideeën dus, en dat overtuigde het bestuur, dat vorig seizoen niet zo gek was op de vaak chaotische plannen van Priske. Het officiële discours predikt geduld en herinnert eraan dat je geen topclub wordt van vandaag op morgen, maar de Nederlander kan zijn ambitie toch moeilijk onder stoelen of banken steken. De Great Old wil stevig op de deur kloppen en Club Brugge het vuur aan de schenen leggen.

R Antwerp FC - Info

Ten aanval

Doordat Paul Gheysens gul met de bankbriefjes strooit, kijkt stamnummer 1 niet op een euro meer of minder om de laatste stappen naar de top te zetten. Na Nainggolan, die vorig seizoen een royaal salaris kwam opstrijken, trok Antwerp nu achtereenvolgens Janssen, Alderweireld en Avila aan. Maar ook het binnenhalen van Scott mag er zijn. De jonge belofte van Bayern München moet het aanvallend compartiment invullen, dat vorig seizoen veel te afhankelijk was van Frey. Over zijn samenspel was niet iedereen enthousiast, maar de Zwitser scoorde wel aan de lopende band. Samen met de miraculeuze reddingen van Butez leidde hij zijn ploeg naar de top vier, maar of hij ook de aanvalsleider kan zijn van een titelkandidaat blijft een groot vraagteken.

En dat is precies wat Antwerp dit seizoen wil worden. Dat het ongeduld groot is bewijst het feit dat Van Bommel al de vijfde verschillende coach van de Great Old is in vier seizoenen. László Bölöni werd gehaald en lang verdedigd, soms tegen het algemeen advies in, door Luciano D’Onofrio, maar overleefde het vertrek van zijn oude kompaan niet. Nadien namen uiteenlopende profielen als Ivan Leko, Frank Vercauteren en Priske plaats op de bank van de Bosuil. Ze kwamen met verschillende filosofieën over voetbal, maar hadden wel één ding gemeen dat erg belangrijk was voor de plaatselijke machthebbers: ze hadden titels op hun palmares.

R Antwerp FC - Info

Geruchtenmolen

In de Metropool produceert de geruchtenmolen altijd grote namen. Het bewijs dat de portemonnee van de grote baas geen beperkingen kent, in de hoop de goeie formule te hebben gevonden qua sportieve leiding om die miljoenen om te zetten in titels. De Hollandse versie van dat Antwerpse plan heeft alleszins zekerheid en ervaring te koop. Na afloop van een seizoen waarin Club Brugge zeker te pakken was en dat dus een wat bittere smaak nalaat, bespaart Antwerp zeker niet op de middelen om die spijt te verdrijven. De voetbalromantici vinden het misschien niet zo leuk, maar de recente geschiedenis van het voetbal leert dat de Great Old een goeie kans maakt aangezien de titel vaak naar de ploeg gaat die het meeste geld heeft.

R Antwerp FC - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content