R Antwerp FC – Info

© belgaimage

Nieuwkomer – Vincent Janssen

Het lijkt erop dat een speler die de grens oversteekt van Nederland naar België een bepaalde belasting dient te betalen. Want wat zien we? Aanvallers die in de Eredivisie met regelmaat de netten deden trillen, verliezen hun trefzekerheid wanneer ze dat ook op de velden van de Jupiler Pro League proberen te doen. Noch Björn Vleminckx noch Cyriel Dessers bleken sant in eigen land nadat ze bij onze noorderburen tot topschutter waren gekroond. En ook al dateert de topschutterstitel van Bas Dost al van lang geleden, ook hij wist de Gouden Stier van de Belgische competitie niet te veroveren. Zal Vincent Janssen, die terugkeert van over de grote plas, er wel in slagen om die ongeschreven wet van het vaderlandse voetbal te logenstraffen?

R Antwerp FC - Info

Op papier oogt het cv van de 17-voudige Nederlandse international wel mooi: 31 wedstrijden in de Premier League, vijf in de Champions League, een kampioenstitel in Mexico en vier goals in de heksenketel van Fenerbahçe. Dat alles volgde na een buitengewoon seizoen in het shirt van AZ: tussen de zomer van 2015 en de lente van 2016 scoorde hij 27 keer, wat hem dus de titel van topschutter opleverde. Maar achter dat mooie laagje vernis gaat ook een weinig succesvolle zwerftocht over heel de wereld schuil. Waar hij in het seizoen 2015/16 nog 32 goals maakte in alle competities samen, scoorde hij de zes seizoenen erop slechts 36 keer in totaal! Daarmee rechtvaardigde hij nooit de 22 miljoen euro die Tottenham uitgaf om hem in te lijven. Door zijn kans te wagen in Mexico kon Janssen wel zijn palmares uitbreiden, maar hij werd er niet de goalgetter waarop het bestuur van Monterrey gehoopt had. Hoewel hij ondertussen nog altijd maar 28 is, lijkt zijn transfer naar Antwerp al de laatste kans om nog iets te maken van een carrière die veel vroeger dan verwacht over haar top heen was. Voor Mark van Bommel blijft er één kopzorg: kan een scoremachine die zes jaar op zolder gestaan heeft, opeens weer aanslaan?

R Antwerp FC - Info

Anekdotes

1 Ouwe Radja

Tijdens een van de eerste trainingen van de zomer vertelde Radja Nainggolan aan een assistent dat hij in het calcio nog tegen Mark van Bommel heeft gespeeld. Als je nog tegen je coach gevoetbald hebt, wil dat doorgaans zeggen dat je carrière er bijna op zit. Aan Ninja om het tegendeel te bewijzen.

2 Een goeie gok

Terwijl er binnenkort een eind dreigt gemaakt te worden aan reclame voor gokbedrijven in de sportsector, koos Antwerp voor Betfirst om Ghelamco te vervangen als shirtsponsor. Een gedurfde keuze nadat de club al veel sponsors zag vertrekken na de aanstelling van Marc Overmars.

3 Dessoleil op een zijspoor

Het was een harde klap voor de Carolo: na een paar trainingssessies besloot Van Bommel hem niet mee te nemen op zomerstage. En dat een jaar nadat hij voor 3 miljoen euro werd gekocht.

Jong talent – Arthur Vermeeren

Na play-offs waarin er voor de Great Old niet meer dan een figurantenrol was weggelegd, vonden de fans enkele duizenden kilometer van de Bosuil toch nog een aanleiding om hun lente wat op te vrolijken. Op het EK voor U17, georganiseerd in Israël, speelde België in poule C en in de opstelling van de jonge Duivels bevond zich een speler uit de Antwerpse jeugdopleiding. Die afdeling van de club is nochtans al vele jaren doodverklaard. Voor de verdediging was de jonge Arthur Vermeeren een revelatie.

Naast een rijzige fysiek en een sobere techniek toont de middenvelder dat hij het spel ook bovengemiddeld goed kan lezen. Het zijn troeven die de beleidsmakers van stamnummer 1 overtuigd hebben om hem voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen op te nemen in de profkern. In een sector waar de concurrentie erg scherp is, kan zijn dynamiek nochtans het verschil maken naast al wat oudere ploegmaats. Het zal hem in elk geval een pak ervaring opleveren.

R Antwerp FC - Info
© photonews

3 vragen aan Alex Czerniatynski

oud-speler

Wat is jouw beste herinnering aan Antwerp?

‘De bekerwinst van 1992 in een finale tegen het grote KV Mechelen van toen zal ik nooit vergeten. Bovendien is Antwerp de laatste Belgische club die een Europacupfinale speelde (de Beker der Bekerwinnaars in 1993, nvdr). Ik heb ook de finale van de UEFA Cup gespeeld met Anderlecht, maar wij hadden een van de beste ploegen van het kampioenschap. In de finale geraken met Antwerp is een van de magische momenten die ik met die club heb beleefd.’

Is er een trainer die een bijzondere indruk heeft nagelaten?

Walter Meeuws. Nadat hij mislukt was bij de nationale ploeg, hadden de supporters geen hoge pet op van Walter, maar het is iemand met wie ik een heel goed contact had. Hij heeft me heel veel vertrouwen gegeven bij Antwerp, en hij was ook meer een vader dan een trainer voor de ploeg. Hij is altijd dicht bij de groep gebleven, zelfs na de 2-8-thuisnederlaag tegen Germinal Ekeren. Als beloning heeft hij met ons de beker van België gewonnen en de Europabekerfinale gespeeld tegen Parma. Op menselijk vlak was het een buitengewoon iemand.’

Wat verwacht je van Antwerp dit seizoen?

‘Dat het zo snel mogelijk aan kop of in de top twee staat. Ik kan me niet voorstellen dat de ploeg na tien speeldagen in de middenmoot zou staan. De voorzitter koestert grote ambities met de club. Paul Gheysenswil geen show verkopen, hij wil resultaten halen. Ik denk dat ook al de Antwerpse fans dat willen: bij de eersten staan in het klassement.’

Arthur Vermeeren
Arthur Vermeeren© photonews
R Antwerp FC - Info
R Antwerp FC - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content