Stel dat je na een uur wedstrijd invalt op Standard, 2-0 achterstaat, maar via een half mirakel en twee mooie doelpunten in één minuut de man van het weekend wordt. Kristof Snelders presteerde het. Een tweede strafschop, ver in blessuretijd, dompelde hem en Lierse in een oeverloos verdriet. Aandoenlijk. Van de hemel in de hel. Voetbal blijft pure emotie. Ook Walter Meeuws was emotioneel, zij het vooral opgelucht, na de onverwachte zege van zijn bedreigd Beveren. Met tien man scoorden ze driemaal uit twee mogelijkheden. Efficiëntie ten top voor een ploeg die gewoonlijk kans na kans de nek omwringt. Na vijf minuten tegen Lokeren, en de uitsluiting van Lardenoit, zag Walter zichzelf al zijn dagelijkse fietstrip afhaspelen in de Noorderkempen. Weg stress en weg die paar kilo’s te veel. Hij mag nog even doorgaan maar moet blijven hopen op lucide spitsen die het goede voetbal ook nog concretiseren.

Beveren is de enige ploeg die verzwakt uit de winterstop kwam. De beloftevolle Verhulst werd verkocht en vervangen door Giacomi. De Canadese goalie kostte Beveren vorige week drie punten en bijna Meeuws’ kop. Dan je trainer/technisch directeur in vraag stellen, is paniekvoetbal van de bovenste plank. Ook een bestuur moet kunnen inschatten hoeveel verantwoordelijkheid bij een trainer gelegd mag worden. Een trainerswissel lijkt minder en minder de oplossing.

Tot die conclusie zal zelfs Roger Lambrecht moeten komen. Tovenaar Muslin krijgt zijn kunstjes niet meer verkocht op Daknam. Het gaat van kwaad naar erger en puntenwinst nu tegen Anderlecht lijkt haast een noodzaak. Goed voetbal tot de zestien meter, maar dan wordt het choken. Het is het verhaal van Beveren, Lokeren, Brussels, Cercle en Bergen. Vlotscorende spitsen maken het leven van een trainer prinsheerlijk. Vraag maar na bij Helleputte wat het vertrek van topscorer Jaja Coelho vorig seizoen met zijn team deed. Ze werden van revelatie het kneusje. Ondanks de soms potsierlijke stijl van Ogunsoto maakt zijn torinstinct (zeventien potten voor Westel is fenomenaal) het verschil tussen de zesde plaats en de degradatiestrijd.

Hoe je intussen het voetbal van Anderlecht moet noemen, zou ik niet weten. Laat het mij houden op realistisch en zwijgen over champagnevoetbal, dat is vandaag weggelegd voor RC Genk. De bestuurstop van paars-wit speelt wel geen paniekvoetbal en past dezelfde winnende tactiek toe van vorig seizoen. Toen iedereen het ontslag van Vercauteren verwachtte, werd het vertrouwen in hem uitgesproken, met de titel als gevolg. Nu, terwijl hij zwaar op de korrel wordt genomen door vooral eigen supporters, krijgt hij een contractverlenging. Om weer kampioen te worden zal echter veel beter gespeeld moeten worden.

Tenzij Zitka mirakels uit zijn handschoenen blijft schudden natuurlijk.

VRIJDAG 23 FEBRUARI

*Club Brugge – St-Truiden 20.30u.

ZATERDAG 24 FEBRUARI

FC Brussels – Standard 20.00u.

Genk – Roeselare 20.00u.

Moeskroen – Bergen 20.00u.

Westerlo – G. Beerschot 20.00u.

Lierse – Cercle Brugge 20.00u.

Charleroi – Beveren 20.00u.

ZONDAG 25 FEBRUARI

Catania – Inter (live) 15.00u.

Roma – Reggina (uitgesteld) 18.00u.

*Lokeren – Anderlecht 18.00u.

Zulte Waregem – Gent 20.30u.

Milan – Sampdoria (live) 20.30u.

Catania – Inter (uitgesteld) 22.30u.

door wim de coninck (Co-commentator van BelgacomTV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content