Bruno Govers

Door probleemloos in de buik van de klassering te eindigen in zijn eerste seizoen na de promotie uit tweede klasse, deed RWDM het sportief beter dan verwacht. Na de zevende speeldag droeg het met amper 1 punt op 21 – behaald in een thuiswedstrijd tegen GBA – de rode lantaarn. Niemand die nog een cent gaf om het behoud.

In een vertwijfelde poging het tij te keren, nam het bestuur de beslissing om trainer Patrick Thairet, al dertig jaar een trouwe clubman, te ontslaan en het lot van de ploeg in handen te leggen van Emilio Ferrera, de coming man onder de Belgische trainers. Een goeie zet, zo bleek, want onder zijn leiding realiseerde Molenbeek een spectaculaire remonte. Veel had te maken met de transfers die Molenbeek tussentijds realiseerde.

Het basisteam waarmee Ferrera aan de slag ging, verschilde danig van dat waarmee Thairet aan het werk was gemoeten. In elke linie haalde de club nog een stuk eersteklasse-ervaring in huis. In doel kwam Kris Vande Putte (Beveren) en verdween Wilfried Godart, achterin werd rechtsachter Jimmy Smet (Beveren) gehaald, op het middenveld bracht Edin Ramcic rust en recuperatievermogen, voorin verloste Mike Origi (ex-Genk) de jonge Alex Kolotilko uit de eenzaamheid. Die Kolotilko was een smaakmaker : scorend, wegend op een verdediging, maar wispelturig in zijn gedrag. Twee centrale verdedigers bewezen dat topclubs soms te vroeg talent laten afvloeien : met de definitieve aankoop van Laurent Fassotte (ex-Standard) en Ibrahim Kargbo (ex-Feyenoord) deed Molenbeek een goede zaak.

Na de komst van Ferrera bleek de spelersgroep, behalve over voetballende kwaliteiten, ook over een grote mentale weerbaarheid te beschikken. Ondanks de desastreuze financiële situatie van de club, met ontslagen en wanbetalingen tot gevolg, vervulden de spelers ruimschoots hun contract op het veld. Omgekeerd was het respect soms ver te zoeken. Ook nu worden de spelers aan het lijntje gehouden met een tweede licentiedossier, nadat het eerste op alle bondsniveaus naar de prullenmand was verwezen. Het nieuwe dossier gaat over een overdracht van het patrimonium naar de inderhaast opgerichte nv Stadium Brussels, een truc die vorig jaar al (toen met succes) door Sporting Charleroi was toegepast. Een hoopgevend signaal was het alvast niet dat de spelers op het eind van het kampioenschap nog aan het staken gingen wegens uitblijvende betalingen door hun werkgever. Een beslissing valt er naar verluidt ten vroegste midden juni te verwachten.

Daardoor verkeert Molenbeek in dezelfde situatie als twaalf maanden geleden, toen het pas na de eindronde wist in welke reeks het zou uitkomen. Gevolg was dat de club zich pas laat op de transfermarkt kon begeven, deels een verklaring allicht voor de dramatische competitiestart. De meeste spelers uit de huidige kern liggen ook volgend seizoen nog onder contract. Maar als de club moet degraderen, lijkt een leegloop niet af te wenden.

In de technische staf werden ondertussen wel al enkele keuzes gemaakt. Zo neemt Manu Ferrera het trainersroer over van zijn broer Emilio, en brengt hij uit Aalst Willy Quipor, die daar persona non grata was geworden. Ook Marc Wuyts blijft adjunct-trainer.

door Bruno Govers,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content