Raymond Atteveld wil Roda JC blijven trainen.

Het is alweer zes jaar geleden dat Raymond Atteveld (40) zijn profloopbaan afsloot. De Amsterdammer promoveerde begin februari tot hoofdtrainer van Roda JC, nadat Huub Stevens naar HSV vertrok. Weinigen zullen hem die rol hebben toegedicht.

De voormalige middenvelder, die bekend stond om zijn bikkelharde optredens, had immers niet de naam tot de klas van brave voetbalstudenten te behoren. Het zorgde in totaal voor 11 rode en 63 gele kaarten. Atteveld legde als speler een imposant traject af, dat hem vanaf 1985 voerde van Haarlem langs enkele Engelse clubs, een Belgische (SV Waregem in het seizoen 1993/94) en een reeks Nederlandse ploegen (Roda JC, Vitesse, FC Groningen en ADO Den Haag).

In het veld was hij agressief, soms meedogenloos, maar altijd strijdbaar voor het team. Maar één seizoen (1994/95) speelde hij in Kerkrade. Maar dat was dan wel een jaar dat beklijfde vanwege het fantastische spel dat Roda JC de tweede plaats opleverde, na Ajax. De trainer van toen was Huub Stevens.

De opvolging gebeurde vooralsnog opmerkelijk geruisloos. In zeven competitieduels werd er alleen verloren tegen RKC en FC Groningen. De bekernederlaag tegen datzelfde RKC, het zwarte beest, is voorlopig de enige smet op een ogenschijnlijk vlekkeloos verlopen wisseling van de wacht. “Mijn rol onder Huub was er al één met veel vrijheid”, verklaarde de gewezen assistent-trainer in de Volkskrant. “Voor de spelers was ik geen onbekende en voor de club was het een belangrijk moment. Dan moet je er gewoon staan, vind ik. Ik zie dat ik fouten maak, maar ook hoe ik mezelf kan verbeteren. Ik probeer zoveel mogelijk mezelf te blijven.”

Voorzitter Servé Kuijer verklaarde via de regionale zender L1 dat Bert Van Marwijk de voorkeur geniet als coach voor volgend seizoen. “De volgorde is duidelijk : eerst Bert. Als dat niet mogelijk is, dan zullen we kijken naar Ray. Geen enkele jonge trainer hoeft zich te schamen als een club zegt dat Van Marwijk nummer één is.” Atteveld, die duidelijkheid eist, is ook in beeld bij ADO Den Haag.

Oranje versloeg Slovenië met 0-1, dankzij een late treffer van Giovanni van Bronckhorst. Danny Koevermans en Demy de Zeeuw (beiden AZ) debuteerden.

Maikel Aerts (30, ex-Germinal Beerschot) komt dit seizoen niet meer in actie. De doelman van Willem II, die wordt gehuurd van Feyenoord, scheurde tijdens de training een pees in zijn bovenarm af en werd geopereerd. Joe Keenan (ex-Westerlo) vertrok per 1 maart naar het Australische Melbourne Victory. De verbintenis van onze landgenoot Jonathan Wilmet (21) werd met twee jaar verlengd.

Jan Reker treedt op 1 juli in dienst als algemeen directeur van PSV. De club liet Eric Addo, Michael Lamey en John de Jong weten dat zij niet in aanmerking komen voor een nieuwe verbintenis.

De Graafschap is met nog vier duels te gaan zeker van het kampioenschap in de Jupiler League. Daarmee keert de club van trainer Jan de Jonge na twee jaar terug naar de eredivisie. Het was Ambassadeur en Speler van de Eeuw Guus Hiddink die de kampioenenschaal uitreikte aan zijn oude liefde.

Na anderhalf seizoen revalideren maakte Kevin van Dessel (27) zijn wederoptreden bij Jong Roda JC.

Bij een oefenduel van tweedeklasser MVV tegen Kaiserslautern maakte Sven Vandenbroeck (27) zijn opwachting. Begin februari werd hij ontslagen bij Lierse, nadat hij de club in diskrediet had gebracht.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content