Tim Cornelisse vecht met Vitesse tegen de degradatie.

Hij kan inmiddels een boek vol pennen over de wondere avonturen van Vitesse . Tim Cornelisse dacht midden 2000 onderdak te hebben gevonden bij een ambitieuze en stabiele subtopper. Maar hoogmoedswaanzin en financiële malversaties brachten de ooit zo trotse Arnhemse club aan de rand van de afgrond. Europees voetbal is al lang geen thema meer. Overleven luidt tegenwoordig het devies. Dat is met een piepjonge groep, zo blijkt, heel moeilijk.

De eerste seizoenshelft zit erop. De balans is uiterst mager. Ooit was Vitesse het aan haar stand verplicht zich te mengen in de strijd om Europese tickets. Anno 2003 houden de Arnhemmers zich op in de kelder van de Holland Casino Eredivisie. Cornelisse maakte één keer eerder zo’n rampzalige seizoenstart mee, bij RKC Waalwijk. “Toen stonden we vlak voor de winterstop onderaan”, herinnerde de stoere verdediger zich nog in VI. Ook nu is Cornelisse onderdeel van een ploeg die in degradatiegevaar verkeert. De symptomen zijn dezelfde. “Alles zit tegen als je vaak verliest”, meent hij. “Win je, dan is er een jubelstemming, gaat alles gemakkelijker en krijg je vertrouwen.”

“Kwalitatief”, vervolgt de aanvoerder, “zijn we absoluut niet de minste. Maar het komt er nog niet uit. Dat we aardig kunnen voetballen, hebben we al laten zien.” Voordeel is dat er in Arnhem geen mirakels worden verwacht na alle commotie van de laatste jaren. “Er is meer realiteitszin”, denkt Cornelisse. Vitesse blijft desondanks een club waar het zelden saai is. “Dit is een club die leeft”, vult Cornelisse aan. “Dat werd me al verteld toen ik mijn contract hier tekende. Nu is het eindelijk een beetje rustig.”

Ondanks zijn jonge leeftijd – Cornelisse is pas 25 – behoort hij tot de boegbeelden van de ploeg. “Ik probeer een voorbeeld te zijn”, verduidelijkt hij. “Er wordt iets extra’s van me verwacht.” Cornelisse schuwt de verantwoordelijkheid allerminst. Hij is begaan met het lot van zijn werkgever. “We moeten echt gaan stijgen. Dat houdt me erg bezig.” (FV)

ROB BAAN vertrok met onmiddellijke ingang als technisch directeur bij Feyenoord, terwijl Bert van Marwijk aan het einde van het seizoen opstapt bij de Rotterdammers. ROBERT MAASKANT, momenteel aan de slag bij RBC, wordt volgend seizoen meer dan waarschijnlijk de nieuwe trainer van Willem II, waar hij nog in de balans ligt met Jan Olde Riekerink (ex-AA Gent, nu Emmen). ARJEN ROBBEN (19, PSV) trok afgelopen weekend naar Manchester United, waar hij werd rondgeleid en een gesprek voerde met Sir Alex Ferguson. De linskbuiten moet de opvolger worden van Ryan Giggs. TARIK OULIDA (29, ex-Ajax) en Regillio Simons krijgen een week de tijd om bij ADO Den Haag een contract te versieren. Oud-speler Marco Gentile werd toegevoegd aan de technische staf. GERT-JAN VERBEEK wordt volgend seizoen de opvolger van Foppe de Haan bij Heerenveen. Hij tekende een tweejarige overeenkomst. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content