Lukas Podolski is samen met Bastian Schweinsteiger de hoop van Duitsland in bange tijden.

Tien doelpunten in slechts negentien competitiewedstrijden volstonden voor de amper negentienjarige Lukas Podolski om door Rudi Völler opgeroepen te worden voor het EK in Portugal. Het is misschien tekenend voor de bloedarmoede in Duitsland, waar Jürgen Kohler en Uli Stielike volop bezig zijn met het klaarstomen van een jonge generatie voetballers voor het WK van 2006 in eigen land.

Op amper zeven maanden tijd, en eigenlijk pas vanaf de dertiende speeldag, maakten onze oosterburen kennis met Prinz Poldi, de bijnaam die hij kreeg in de Kölner Express. Bij het begin van het seizoen zat de bewonderaar van Ronaldinho nog bij de A-junioren van FC Keulen. Maar door het gebrek aan trefkracht werd de fysiek krachtige aanvaller vrij snel overgeheveld naar de A-kern, waar hij meteen indruk maakte door zijn dodelijke efficiëntie en vaak onhoudbare afstandsschoten. Dat ontging ook Rudi Völler niet, die zijn lof niet spaart. “Het is een speler die zonder complexen voetbalt. Wat je hem ook vraagt, alle opdrachten voert hij even nauwgezet uit. Een droom om mee te werken. Hij is straks mijn geheime wapen : op het EK of naar het volgende WK toe.”

Podolski, die in Gleiwitz in Polen werd geboren maar in Bergheim bij Keulen opgroeide, maakte bij de eerste trainingen van de Mannschaft blijkbaar meteen indruk. “Hij is bijzonder enthousiast”, verklaarde aanvoerder Oliver Kahn in die Welt. “Je kan hem maar moeilijke afstoppen. Het is een enorm sterke aanvaller, die je vanuit alle mogelijke hoeken onder vuur probeert te nemen. Die jongen heeft toekomst.”

Bescheidenheid siert. Het is zeker een stelling die opgaat voor Podolski. Hij woont nog thuis bij zijn ouders, heeft nog geen vriendin – hij wil zich naar eigen zeggen honderd procent concentreren op het voetbal – en denkt er sterk aan om zijn FC Keulen trouw te blijven, ondanks de degradatie. Door een gebrek aan rijbewijs is het trouwens de boekhoudster van de club die hem dagelijks brengt en weer naar huis voert. Vedetteallures zijn duidelijk niet aan Podolski besteed, waardoor hij zich bijzonder sympathiek maakt bij het overgrote deel van de voetballiefhebbers.

Ondanks de vermeende interesse van onder andere Schalke 04 en Bayer Leverkusen kreeg makelaar Norbert Pflippen – ook de zaakwaarnemer van Kahn, Mehmet Scholl en Sebastian Deisler – de raad van de familie Podolski om geen gesprekken te voeren met clubs. De directe terugkeer met Keulen naar de Bundesliga is immers prioriteit nummer een de komende maanden. (FV)

STIJN VREVEN (Kaiserslautern) moet drie maanden rusten met een knieblessure. FC SAARBRÜCKEN won, dankzij een doelpunt van Gunter Thiebaut, de finale van de Saarlandbeker tegen Elversberg, waardoor de neo-tweedeklasser volgend seizoen mag deelnemen aan de DFB-Pokal. CHRISTIAN ZIEGE (32) tekende voor twee jaar bij Borussia Mönchengladbach. MARIO BASLER (35) werd aangesteld als sportief verantwoordelijke van Jahn Regensburg. RUDI VÖLLER verklaarde dat hij tot en met het WK van 2006 in Duitsland zeker bondscoach blijft. NICO VAN KERKHOVEN (33) tekende voor een jaar bij Borussia Mönchengladbach, aangezien Schalke 04 te lang talmde om zijn overeenkomst open te breken. YILDIRAY BASTÜRK (25) verlaat transfervrij Leverkusen voor Hertha BSC. De Turkse spelmaker tekende voor drie jaar. PAUL FREIER (28) maakt de overstap van VfL Bochum naar Leverkusen. SAMUEL KUFFOUR (28) mag weg bij Bayern München. Ook Thomas Linke kreeg de raad uit te kijken naar een andere ploeg. Owen Hargreaves moet minstens twintig miljoen euro kosten. Hij ligt nog onder contract tot 2006. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content