Graag had ik gereageerd op het artikel Negativisme van Xavier Vansteenkiste, verschenen in Sport/Voetbal Magazine van 4 januari 2006. Dat het niveau in vergelijking met vele jaren terug iets – maar ook niet overdreven veel – gedaald is, is absoluut waar. Hoewel het voetbal blijft, kunnen we geen appelen met peren vergelijken. De manier van voetballen is compleet veranderd. Tegenwoordig gaat het er in de sportwereld heel wat sneller aan toe.

De heer Vansteenkiste haalt ook aan dat alleen Chelsea nog met fenomenale transferbedragen over de brug komt. Ook dat klopt, maar waarschijnlijk heeft dit te maken met het ego van een steenrijke Rus die niet meer weet wat met zijn geld uit te spoken. Binnen enkele jaren zal ook daar een bom ontpoffen en zal er van de voorzitter plots geen spoor meer zijn. Dat Belgische topclubs spelers langer aan zich kunnen binden, zal ook wel logisch te verklaren zijn. In vergelijking met vorige jaren bestaat een kern niet meer uit zestien, maar uit dertig spelers. Ook in het buitenland is het zo. Nu ben je gewoon een nummer. Bovendien wordt de voetbalwereld steeds zakelijker, het niveau hoger en de concurrentie groter. Dat maakt het voor onze ‘vedetten’ moeilijker om naar het buitenland te trekken, ook omdat ze er op het WK absoluut bij willen zijn. Zonder WK in het vooruitzicht waren Wilhelmsson en Onyewu al lang vertrokken. In België kunnen ze hun plaats voor Duitsland veilig stellen. Wees maar zeker dat ze na het WK voor relatief weinig geld vertrekken.

Balaban ? Volledig uit beeld verdwenen bij Aston Villa, wordt er zelfs beschouwd als de slechtste aankoop uit de geschiedenis. Blij dat ze van hem verlost waren ! En hijzelf blij dat hij in België terechtkon. Zelfde verhaal met de Portugezen Sèrgio Conceição, die hier wel het ongelijk van Porto bewijst, en Jorge Costa. Het waren de duurste bankzitters van Porto. Blij dat ze nog in België terechtkonden. En Sunday Oliseh ? Hij kwam de laatste jaren alleen maar negatief in beeld. Uitgeleend aan Bochum en daar als bokser buiten gekegeld ! Tussen de jonkies van Dortmund kon hij geen enkele aanspraak maken op een basisplaats ! Ook hij was opgelucht dat hij nog in België terechtkon. En Portillo ? Bij Real zaten ze met de handen in het haar toen hij uit Italië terugkwam. Wat moeten we met hem aanvangen ? Iemand die bij een toen nog kwakkelend Fiorentina door de mand viel, kan toch geen basisplaats opeisen bij het grote Real ? Buitengooien vonden ze te hard voor de jeugdtopschutter aller tijden. Wat was ook hij blij dat hij nog in België terechtkon.

Toch geef ik de heer Vansteenkiste gelijk : we mogen zeker niet negatief tegenover onze competitie staan. Apprecieer al de goede dingen, wees trots, geloof in ons voetbal ! Want er zijn heel wat Belgen die hopen vol talent bezitten !

TOM VANDECAVEYE, ROESELARE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content