RANKING: 5/5 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS TWEEDE IN GROEP H

PROGRAMMA

9/6 – 20.45 UUR

DUITSLAND – PORTUGAL (LVIV)

13/6 – 18 UUR

DENEMARKEN – PORTUGAL (LVIV)

17/6 – 20.45 UUR

PORTUGAL – NEDERLAND (CHARKOV)

INFO

Oppervlakte: 91.982 km2²

Aantal inwoners: 10,7 miljoen

Hoofdstad: Lissabon

Website voetbalbond: www.fpf.pt

Legendes: Eusébio, Paulo Futre, Vitor Baía, Luis Figo

WEETJES

Paulo Bento nam na het WK in Zuid-Afrika het roer over van Carlos Queiroz. Met 9 overwinningen uit 14 matchen doet de bondscoach het niet slecht ten opzichte van zijn voorgangers. Bento volgt met een winstpercentage van 64 % op de derde plaats na Manuel Da Luz Afonso (75 %) en Humberto Coelho (67 %).

Vicewereldkampioen Nederland mag dan wel een van de favorieten zijn in poule B, in de laatste twee ontmoetingen tegen Portugal op grote toernooien moesten de Nederlanders nochtans het onderspit delven. Op het EK 2004 in eigen land wonnen de Portugezen met 2-1 en tijdens het WK 2006 in Duitsland met 1-0. Scheidsrechter Valentin Ivanov trok in die wedstrijd 20 kaarten, waarvan 4 rode, en vestigde een record in de geschiedenis van het WK voetbal.

TEAMANALYSE

Een turbulente kwalificatiecampagne die finaal triomfantelijk werd afgesloten, zo kun je het parcours van de Portugezen op weg naar het EK het best omschrijven. De nationale ploeg begaf zich na het WK in Zuid-Afrika twee jaar geleden op een ware rollercoaster. Boegbeeld Cristiano Ronaldo isoleerde zich steeds meer binnen de spelersgroep, coach Carlos Queiroz moest plaats ruimen voor Paulo Bento en de kleedkamer was meermaals het decor van opstandjes tussen spelers.

Een klinkende 4-0-overwinning in een vriendschappelijk duel tegen Spanje eind 2010 zorgde voor de kentering. Ronaldo, wiens prestaties onder voormalig coach Queiroz meermaals onder vuur lagen in de Portugese pers, speelde La Selección op een hoopje. In de daaropvolgende kwalificatiematchen tegen Cyprus en IJsland etaleerde hij eindelijk zijn niveau van bij Real Madrid.

Achter de schermen bleef het echter onrustig binnen de Portugese selectie. Na een dispuut met Bento werden José Bosingwa en Ricardo Carvalho uit de ploeg gezet. Bosingwa veinsde een blessure om niet te worden opgeroepen voor een vriendschappelijk duel, Carvalho verliet in september 2011 het trainingskamp nadat hij vernam niet langer tot de basiself te behoren. Ondanks achteraf aangeboden excuses is zijn interlandcarrière voorlopig ten einde.

De onrustige kwalificatiecampagne had mede tot gevolg dat Portugal zich niet rechtstreeks kon plaatsen voor de eindronde. Op de laatste speeldag had de Selecção das Quinas aan een punt genoeg om haar EK-ticket veilig te stellen, maar ze verloor tegen Denemarken. Toch kon Portugal na barrages zich alsnog kwalificeren voor het EK. Het versloeg op overtuigende wijze Bosnië-Herzegovina (0-0 en 6-2).

Terwijl Portugal doorgaans makkelijk de groepsfase overleeft, wordt dat met topfavoriet Duitsland en vicewereldkampioen Nederland in de poule deze keer geen sinecure. De meerderheid van de Portugese selectie mag dan wel in het buitenland actief zijn, lang niet elke speler is er zeker van een basisplaats.

PLUS

Doelman Rui Patrício is een grote kanshebber om de revelatie van het toernooi te worden. Patricio kende een sterk seizoen met Sporting Lissabon, en toonde zijn klasse aan de rest van de wereld met enkele knalprestaties in de Europa League. Naar verluidt verlaat Patricio na het EK zijn club om in Spanje of Italië aan de slag te gaan.

MIN

De achillespees van de laatste jaren: het gebrek aan een scorende spits. Nuno Gomes, die in zijn carrière zes keer scoorde op een EK-eindronde en daarmee op een derde plaats volgt na Michel Platini (9 stuks) en Alan Shearer (7 stuks), werd door coach Bento thuisgelaten wegens te oud.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content