Danny Koevermans verbaast zichzelf bij AZ.

De dag nadat hij in de topper van de speeldag PSV de das had omgedaan, ging Danny Koevermans (28) in zijn woonplaats Schiedam kijken naar zijn vroegere maats in het amateurduel tussen Excelsior’20 en Türkiyemspor. De spits, die inmiddels uitgroeide tot een van de populairste spelers van AZ, scoort momenteel met de ogen dicht. Hij is de nieuwe publiekslieveling van de Alkmaarders, want na iedere goal weerklinkt een luid ‘ Danny Koef, Danny Koef’.

Toch werden er wenkbrauwen gefronst en ietwat lacherig gedaan, toen Louis van Gaal vorig seizoen zijn oog liet vallen op Koevermans. De struise aanvaller wist dan wel bij Sparta van elke kans een doelpunt te maken, AZ was toch een paar stapjes hoger. “Ik was ook wat verbaasd en had het nooit verwacht dat zij me wilden hebben”, rakelde hij in De Telegraaf op. “Per slot van rekening was ik een kind van de streek. Ik had net een appartement in mijn geboorteplaats betrokken en dacht dat ik, tot er zich iets leuks zou aandienen, mijn leven wel in Rotterdam zou slijten.”

Via zijn zaakwaarnemer Bas van Noortwijk, een oud-doelman van Sparta, vernam hij de belangstelling van de ploeg van voorzitter Dirk Scheringa, die de hegemonie van de tradi- tionele drie (PSV, Ajax en Feyenoord) wil breken. “Dat eerste jaar heb ik vooral genoten”, herinnert Koevermans zich. “Ik vroeg mezelf wel eens af hoe het mogelijk was dat een grote club als AZ mij wilde hebben en of ik kon spelen met hele goeie voetballers.” Hij geraakte uiteindelijk tijdens drie basisplaatsen en achttien invalbeurten aan negen doelpunten.

Dit seizoen krijgt Koevermans meer speelgelegenheid van Van Gaal, die overstapte naar een veldbezetting met drie spitsen. Vooral de samenwerking met de meer ervaren Shota Arveladze en jong talent Moussa Dembele pakt goed uit. Koevermans, die wel eens Danny Koel wordt genoemd omwille van zijn nuchterheid, is wars van kapsones en geniet elke dag opnieuw van zijn bestaan als profvoetballer. Zichzelf op een platvorm zetten is hem vreemd, ondanks de 17 doelpunten in 22 duels. Hoewel hij er vaak zelf onmogelijke ballen weet in te schieten, geniet Koevermans ongelofelijk van Afonso Alves van Heerenveen, momenteel de topschutter. “Hij is een fenomeen”, zegt Koevermans. “Toen hij tegen FC Groningen die vrije trap er uit het niets inschoot, heb ik thuis – vanuit mijn luie zetel – voor hem zitten klappen. Als hij zo doorgaat, maakt hij er gegarandeerd 35. En dan te bedenken dat hij bij zijn komst vertelde er een stuk of twintig te zullen maken. Wat is dat voor een kanjer !”

Giovanni van Bronck- horst (32) debuteerde tijdens de oefeninterland tegen Rusland als aanvoerder en is de eerste speler van Molukse afkomst die dat mag. Een experimenteel elftal won met 4-1. De invallers Ryan Babel en Wesley Sneijder zorgden voor het verschil. Joris Mathijsen en Rafael van der Vaart (op penalty) scoorden ook. David Mendes da Silva debuteerde voor Oranje.

Onze landgenoot Toby Alderweireld (17, ex-Germinal Beerschot), een rechtsvoetige centrale verdediger, kreeg van Ajax een profcontract. Thomas Vermaelen (21) scheurde de binnenste ligamenten van de rechterknie en is minstens vijf weken buiten strijd.

Pieter Collen (Feyenoord) hervatte, na drie maanden, de trainingen. De rechterverdediger is volledig hersteld van zijn schouderletsel en klaplong. De Rotterdammers kregen ook slecht nieuws van het Europees arbitragehof (CAS). Wegens supportersrellen in Nancy blijven ze geschorst voor Europees voetbal. Ook de boete van 62.000 euro blijft gehandhaafd.

Danny Blind (45) wordt met ingang van volgend seizoen technisch directeur van Sparta. Hij tekende een overeenkomst voor vier seizoenen. Gert Aandewiel (37) zal fungeren als hoofdtrainer en kreeg een driejarig contract.

Sébastien Sansoni (Vitesse) werd voor vijf wedstrijden geschorst nadat hij tegen NEC, bij een opstootje, Roy Beerens in de neus wilde bijten. Het bestuur schorste de Franse verdediger voor twee duels en legde hem een geldboete op.

Eric Addo (28) vertrekt aan het einde van het seizoen bij PSV. De oud-speler van Club Brugge wil meer aan spelen toekomen, want de Ghanees vreest anders zijn plaats in de nationale ploeg kwijt te spelen.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content