Het was de voorbije dagen weer een genot om de websites van de Britse tabloids te raadplegen. Woordspelingen genoeg. Aanleiding : de nieuwe co-eigenaar van Portsmouth, Alexander Gaydamak, een 29-jarige Russische zakenman. De parallel met Chelski en Roman Abramovich was snel getrokken. Gaydamak is wel iets minder gul : 15 miljoen pond (ongeveer 22,5 miljoen euro) nu en een optie op nog eens evenveel later, als hij de club volledig wil.

Heeft Engeland er nu een topclub bij ? Dat is verre van zeker. Al snel lekte immers uit dat Sacha, de roepnaam Gaydamak, een vrij duistere reputatie heeft. Hij deed al vanaf zijn achttiende zaken in Engeland, samen met zijn vader Arkady die net vorige week door de Israëlische politie zeven uur werd ondervraagd in verband met witwaspraktijken. En, zo stond vrijdag in de Daily Telegraph, Alexander Gaydamak was in het verleden ook al directeur van een bedrijf dat iets meer dan 1,5 miljoen euro schulden heeft, onder meer bij de Britse douane.

De Engelsen maken zich dus zorgen. Alexander Gaydamak heeft Russische roots, maar werd geboren in Frankrijk en werkt in Londen. Hij beweert dat het zijn geld is, maar kan niet direct uitleggen vanwaar het komt. Iedereen vermoedt dan ook dat het om een investering van zijn vader gaat. Arkady is een bekend figuur, hij woonde al in Parijs, maar nu in Israël en is er eigenaar van Beitar Jeruzalem. In de jaren negentig raakte hij betrokken bij een wapens-voor-olie-schandaal met Angola (een zaak van ruim een half miljard euro), zodat er tegen hem een internationaal arrestatiebevel loopt.

De FA staat machteloos tegen dit soort figuren, clubleiders worden doorgelicht, maar eigenaars blijven, als ze geen officiële functie hebben, ongecontroleerd. Portsmouth doet er inmiddels wel zijn voordeel mee : de eerste transfers zijn die van Emmanuel Olisadebe (Panathinaikos) en Benjani Mwaruwari (Auxerre). Beiden zijn spitsen.

Michael Essien mag van Chelseamanager José Mourinho niet naar de Africa Cup. Essien liep vorige week tegen West Ham een enkelletsel op en moet in Engeland revalideren. Geremi mag wel gaan. De enige versterking bij de Engelse landskampioen is dan ook een middenvelder, de Portugees Maniche (28), voor zes maanden geleend bij D. Moskou.

Robin Van Persie (22) verlengde zijn contract bij Arsenal tot 2011. Van Persie maakte dit seizoen 9 goals in 23 wedstrijden.

Nemanja Vidic, de 24-jarige Serviër van Spartak Moskou, verhuist voor 10,5 miljoen euro naar Manchester United, dat bij Monaco de 24-jarige Franse international Patrice Evra weghaalde. Beiden zijn verdedigers.

Liverpool stuurde Josemi naar Villareal en ruilde die met Jan Kromkamp, de 25-jarige rechtsachter van Oranje.

Newcastle heeft blessurezorgen : Michael Owen brak een beentje in zijn rechtervoet en is tweeënhalve maand out, terwijl Scott Parker een knieoperatie onderging. Hij is vijf weken out. Alan Shearer maakte zaterdag zijn tweehonderdste goal voor de Magpies, een evenaring van het record van Jackie Milburn.

Chris Sutton (32) ruilde Celtic voor Birmingham City met een vrije transfer. De ploeg van NicoVaesen probeerde eerst Henrik Larsson bij Barcelona los te weken, maar die weigerde.

Volgende speeldag

14/01 Wigan – West Bromwich, Sunderland – Chelsea, Portsmouth – Everton, Man. City – Man. United, Liverpool – Tottenham, Fulham – Newcastle, Charlton – Birmingham, Blackburn – Bolton, Aston Villa – West Ham, Arsenal – Middlesbrough

Topschutters

1. Van Nistelrooy (Man. United) 15 goals ; 2. Lampard (Chelsea) 13 goals ; 3. Yakubu (Middlesbrough) 11 goals ; o.a. Henry (Arsenal), Rooney (Man. United) 10 goals.

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content