RANKING: 65/20 (FIFA/UEFA) GEKWALIFICEERD ALS ORGANISATOR

PROGRAMMA

8/6 – 18 UUR

POLEN – GRIEKENLAND (WARSCHAU)

12/6 – 20. 45 UUR

POLEN – RUSLAND (WARSCHAU)

16/6 – 20. 45 UUR

TSJECHIË – POLEN (WROCLAW)

INFO

Oppervlakte: 312.685 km2²

Aantal inwoners: 38,5 miljoen

Hoofdstad: Warschau

Website voetbalbond: www.pzpn.pl

Legendes: Wlodek Lubanski, Grzegorz Lato, Zbigniew Boniek,

Wlodzimierz Smolarek

WEETJES

Het is pas de tweede deelname van Polen aan een EK. Op de vorige editie in 2008 won het geen van zijn drie wedstrijden. Elke winst is dus een primeur. Omdat ze het WK misten, is de openingswedstrijd tegen de Grieken voor Polen de eerste match met inzet sedert 968 dagen.

Polen en Ierland zijn de enige twee landen die geen enkele speler van hun eigen kampioen mee naar het EK brengen. Voor de Ieren is dat logisch, voor de Polen…

De bijna 32-jarige Marcin Wasilewski is de ouderdomsdeken van de Poolse selectie, die gemiddeld 25 is. Dat is na Duitsland (24,39) de jongste selectie op het toernooi.

TEAMANALYSE

Achttien maanden zonder kwalificatiewedstrijd is een hele tijd. Dat weet ook de Poolse bondscoach Franciszek Smuda, een vertrouweling van bondsvoorzitter Grzegorz Lato. Hij volgde Leo Beenhakker op en moet nu presteren. Toen hij in 2010 bijna een heel jaar lang niet kon winnen, een serie die slechts tegen Ivoorkust werd afgebroken, stond hij al zwaar onder druk. Dat zal er straks niet op verbeteren, zeker niet als het fout mocht lopen in het begin. Jan Tomaszewski heeft een stem en die zal worden gehoord, zeker omdat de gewezen doelman van Beerschot een notoir tegenstander van Smuda is.

Smuda is een man van de harde lijn, hij duldt geen uitspattingen. Dat bezorgde hem in de aanloop naar dit toernooi hoofdbrekens: meer dan een speler ging immers in het kader van een ontmoeting van de nationale ploeg zijn boekje te buiten voor of na een match. Het kostte Marcin Wasilewski (centrale verdediger) bijna en Slawomir Peszko helemaal zijn plaats.

Smuda zette ook zwaar in op buitenlandse spelers met Poolse voorouders om zijn kern te verrijken. Dat is op zich best te rechtvaardigen, maar als het straks mocht tegenslaan, dan zal hem wel zwaar worden aangerekend dat een Fransman als Damien Perquis (centrale verdediger) of een Duitser als Sebastian Boenisch (linksachter) de Poolse kleuren zullen hebben gedragen. En dat om hen ter wille te zijn, de tactische richtlijnen moeten worden vertaald, want niet elke buitenlander spreekt Pools.

Smuda kan inzetten op drie kampioenen in de Bundesliga. Onder hen ook verdediger Lukasz Piszczek, rechtsachter, die ooit was betrokken bij een omkoopschandaal in de Poolse competitie. Dat hij toch mag aantreden, is een doorn in het oog van de puristen. De andere twee Dortmundspelers zijn bazen in de selectie: Robert Lewandowski is zonder twijfel de beste spits van Polen (er is geen echte doublure) terwijl het middenveld wordt gedomineerd door Jakub Blaszczykowski, die met Ludovic Obraniak het spel moet maken.

PLUS

De steun van het thuispubliek, dat zeker van de wedstrijd tegen Rusland een match op leven en dood zal maken. De fysieke kracht van de Polen. De power van een in de Bundesliga gelauwerde spits als Lewandowski.

MIN

Het gebrek aan ritme in een fase zonder wedstrijden met inzet. De druk van het thuispubliek, dat de 65e ploeg op de FIFA-ranking absoluut in de volgende ronde wil zien. Het gebrek aan vervanger voor Lewandowski mocht die geblesseerd raken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content