RADIOJOURNALIST PETER VANDENBEMPT EN EX-VOETBALLER EN BELGACOMANALIST WIM DE CONINCK LATEN AFWISSELEND HUN LICHT SCHIJNEN OP DE VOETBALACTUALITEIT.

Plus Titelkandidaat Zulte Waregem

Heel het jaar zeggen we al van niet, maar sinds zondag denk ik van wel. Zulte Waregem is immers de beste ‘ploeg’ van België. Als geen ander in de Belgische competitie slagen ze erin de tegenstander te beperken in zijn voetbal. Zondagavond alweer: Genk kreeg amper één tot twee kansen. Ik dacht voor de start van de play-offs: dat huzarenstukje uit bij de topploegen in de reguliere competitie kunnen ze niet herhalen. Het lukt hen wel. De trainer besteedt zeer veel aandacht aan het collectief opvangen van de tegenstander. Het wordt de man die in duel moet zo makkelijk mogelijk gemaakt, door het afsnijden van passlijnen, door spelers zo te plaatsen dat de afspeelmogelijkheden beperkt zijn. Daarom is iemand als Naessens zo belangrijk. Ook Hazard begint dat meer en meer te doen. Wie daarin wat minder is, is Berrier, allicht niet toevallig staat die tegen de rechterkant geduwd. Het meeste gevaar van Genk kwam ook via links. Leye sprak het na de wedstrijd voor het eerst uit: Zulte Waregem is aanwezig in het titeldebat.

De aanwezigheid van Vadis Odjidja

Club Brugge is de winnaar van het weekend, want de enige topclub die won. En eindelijk was Odjidja daar. Als je hem bekijkt, heb je altijd de neiging om hem drie à vier kilo minder toe te wensen. Met al die begeleiding bij Club moet dat toch mogelijk zijn. Met zijn capaciteiten moet hij ook altijd in de kern van de nationale ploeg zitten en meegaan naar Brazilië. Veel blessureleed gehad, dat wel, en wat transferperikelen wellicht ook. Maar iemand die, zoals in Lokeren, op elke ploeg in elke wedstrijd zijn stempel moet kunnen drukken. Club speelt nog mee voor de titel, na een zéér geaccidenteerd parcours. Dankzij het systeem en dankzij het falen van Anderlecht.

Het geloof in Lorenzo Staelens

De eerste winst sinds 17 november, toen ook onder Staelens, die het na het ontslag van Bob Peeters niet zo slecht deed met 4 op 6. Maar toen kwam Foeke Booy. Op een of andere manier geloofden ze in Cercle niet zo in Staelens. Grote voetballer geweest, geweldig zicht op het veld, maar iemand die blijkbaar als hoofdcoach toch wat twijfel creëert. Maar hij maakte als hoofdcoach de logische keuzes, vind ik. Staelens lijkt de laatste strohalm voor Cercle, misschien omdat ze met hem in tweede klasse wilden doorgaan, maar de ploeg had beter wat sneller in hem geloofd.

Min Is Anderlecht streng genoeg?

Eén op zes in play-off 1 en toch blijven ze in Brussel zeer optimistisch. Maar soms moet je ook eens durven zeggen dat je slecht bent. Want slecht is het. Al een tijdje. Er zijn weinig spelers in vorm, om niet te zeggen geen. Suárez heeft nog een lange weg te gaan, en op het middenveld speelden de drie internationals meer achteruit dan vooruit. Het is nu wachten op Dieu, die de sleutel heeft. Is die gemotiveerd of bezig met een transfer? Het is lang verbloemd gebleven, omdat de trainer zijn communicatie goed verzorgt. Toen Van den Brom in het begin zei dat hij het niveau steeds omhoog zag gaan, had ik al mijn twijfels. Hij ziet nog steeds zeer veel positieve zaken, maar ik hoop dat ze intern streng genoeg zijn. Er is nog tijd om zich te herpakken, maar het wordt nog hard werken.

Het niveau van RC Genk

Op papier een goeie start, maar wie de twee wedstrijden zag, mag concluderen dat Genk zeer goed af is met de puntenoogst. Het niveau moet hoger voor de titel. Ik hoorde De Ceulaer na de wedstrijd verklaren dat ze hadden kunnen winnen, maar dat was overdreven. Het zou kunnen dat één van de twee, Genk of Anderlecht, kampioen wordt, maar dan moeten de voetbalgoden op het juiste moment meewerken. Na zes wedstrijden is het toch een eigenaardige vaststelling dat nog geen enkele thuisploeg in play-off 1 wist te winnen. Genk heeft wel een grote kern, met veel aanvallend vermogen. Ojo maakte een goeie indruk, daarom brengt Been hem en niet Plet of Barda.

De vijfde en zesde ref

Op basis van wat Lestienne in Lokeren deed, tot twee keer toe, mag hij nooit nog een strafschop krijgen. En dan betrek ik meteen de vijfde en zesde ref in de discussie. Zou die ref achter doel niet beter aan de andere kant staan? Nu belemmert hij het zicht van de lijnrechter. Twee: zou men daarvoor niet beter iemand opleiden dan daar nu refs te zetten die zich, kan ik me goed inbeelden, een clown in een kegelspel voelen? Wel alles zien, maar wat kunnen ze beslissen? Zijn lijnrechters nu niet geneigd minder verantwoordelijkheid te nemen, omdat er toch iemand anders staat? De hoofdscheidsrechter ziet nu de kritiek over meer hoofden verdeeld, maar dit kan ook leiden tot verantwoordelijkheid ontlopen. En dat is gevaarlijk, op een moment dat het zo dicht bij elkaar ligt dat scheidsrechters mee over een match beslissen. ?

OPGETEKEND DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content