Plus/Min

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-profvoetballer en analist killian overmeire laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Peter Vandenbempt.

Plus Famieu Maertens

Een cruciale overwinning voor OH Leuven tegen Standard met dank aan de tandem MercierMaertens, twee keer vond de Franse aanvoerder de lopende middenvelder. Mathieu Maertens is een sleutelfiguur geworden. Met zijn statistieken – 7 goals en 2 assists – is hij na Mercier de meest bepalende speler van Leuven, maar zijn bijdrage aan het elftal is zoveel groter. Maertens is honderd procent ploegspeler: onvermoeibaar over en weer lopen, druk zetten, duels uitvechten maar vooral ook elke keer opnieuw intelligent diep lopen met veel feeling voor de juiste timing en plaatsing voor doel. Zijn loopacties zijn zijn handelsmerk en zonder drie keer pech met het doelkader had hij nu al zijn beste cijfers ooit bij OHL.

In zijn vijfde jaar is Maertens (26) zonder discussie een waardevol meubelstuk van de fusieclub, een boegbeeld in de top vijf van gespeelde wedstrijden en goals. En in afwachting van scorende spitsen de beste compensatie voor het gemis van de goals van Thomas Henry. West-Vlaamse bescheidenheid en nuchterheid die in Leuven zeer gewaardeerd wordt. Voor Xavier Mercier was het lang zoeken naar alternatieven voor Henry en Kamal Sowah aan het eind van zijn intelligente passing, met Maertens lijkt opnieuw een mooie entente in de maak.

Mathieu Maertens
Mathieu Maertens© BELGA

Bestson Manuel

Finaal zal die drie miljoen die Antwerp twee jaar geleden aan KRC Genk betaalde voor Benson Manuel nog goed besteed blijken. Sinds zijn messcherpe invalbeurt tegen Standard – en zijn nuchtere en volwassen analyse van de incidenten achteraf – is Benson een bepalende speler op de Bosuil: een goal en vier assists, dat scheelt een handvol punten in het klassement. En hij kijkt op geen inspanning. Op de momenten dat Antwerp in Genk de betere ploeg was, waren Benson – hij had wel moeten scoren – en Michel-Ange Balikwisha de uitblinkers. Zij brengen het stevige voetbal van Antwerp finesse en onvoorspelbaarheid bij. Flinke investeringen die dus stilaan gaan renderen. En de invalbeurt van een positief geprikkelde Viktor Fischer was ook veelbelovend.

Min Mooie liedjes Dury toch lang

Een eresaluut aan Francky Dury met allemaal informatie die iedereen al veel langer heeft, maar die in tijden van crisis gauw vergeten wordt. Dury heeft een lokale club vanuit de speeltuin van ons voetbal naar het hoogste niveau gebracht en gedurende vele jaren ver boven wat conform de middelen in Waregem normaal zou zijn geweest, laten presteren. We zullen zien of de respectievelijke opvolgers van Dury de komende twintig jaar in de buurt komen van zijn prestaties, ik ben geneigd te denken van niet. Dan zal blijken dat het allemaal niet zo evident is geweest.

Onderweg zijn er fouten gemaakt, dat abnormaal lange contract was een dwaasheid. Het keerde zich op termijn ook tegen de coach en hield Dury langer in Waregem dan goed was voor hem en de club. Het ontslag was onvermijdelijk, wegens het verziekte klimaat en de verstoorde relatie van de coach met (een deel van) de fans, zo kan een elftal ook niet meer presteren. Ook omdat te veel spelers niet meer geloofden in de aanpak van Dury. Of dat de reden is waarom ze collectief belachelijk domme fouten maakten die onverminderd tegendoelpunten en punten kosten, is nog wat anders. Tegen KV Mechelen bleek alvast dat het geluk met de nieuwe trainer(s) gekeerd is, want wedstrijden waarin Zulte Waregem de betere ploeg was, maar toch verloor, zijn er ook onder Dury best wat geweest.

Benson Manuel
Benson Manuel© BELGA

Nu de supporters van Zulte Waregem hun zin hebben gekregen, rest hen nog één opdracht: bij de volgende thuiswedstrijd tegen KV Oostende een reuzegrote tifo maken met een boodschap van dank voor Francky Dury. En daarna kunnen club en coach hun eigen weg gaan.

Ratteloos verloren

Schuilt er nog een Houdini in Beerschot en volgt er nog een verrijzenis na nieuwjaar? De overwinning op karakter tegen KRC Genk was die van de hoop maar nadien werd (inclusief de beker) vijf keer verloren zonder ook maar één keer te scoren. Beerschot voetbalt niet als een ploeg die het heeft opgegeven, zet Vossen en/of Gano op het Kiel en de twee clubs wisselen van plaats. Maar vijftien doelpunten na negentien matchen, dan kan je zeven keer verliezen met één goal verschil. Niet dat de club niet geïnvesteerd heeft in spitsen, maar gelukt is het niet. Een gift uit de prinselijke portemonnee én de juiste keuzes en wie weet…

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content