Plus/Min Killian Overmeire

© BELGAIMAGE

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-profvoetballer en analist killian overmeire laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week Killian Overmeire.

Plus Brian Priske toont persoonlijkheid

Ik vond de tactische ingrepen van Brian Priske afgelopen weekend bij Antwerp sterk. Michael Frey was niet zo goed bezig in de wedstrijd tegen Seraing, maar Priske liet hem wel staan. Daarentegen haalde hij bij een achterstand tegen Seraing op een kritiek moment Nainggolan en Fischer naar de kant. Dat zijn toch de vedetten van de ploeg, én mannen die zich niet meteen gelukkig toonden met die wissel. Priske brengt Pieter Gerkens en Benson Manuel in. En wat zie je? Frey maakt de gelijkmaker en brengt de winning goal aan die gemaakt wordt door… Gerkens. Dan heb je lef als trainer. Priske kijkt niet naar namen, neemt een beslissing in het belang van de ploeg en krijgt gelijk. Als je dat aandurft op een moment dat je achter staat en absoluut moet winnen, toon je karakter en heb je persoonlijkheid.

Brian Priske
Brian Priske© BELGA

Europees voetbal laat geen kater na bij Club en Genk

Je ziet wel eens dat Belgische ploegen na een Europese wedstrijd een minder resultaat halen in de volgende competitiematch, maar daar was bij Genk en Club geen sprake van. Bij Club kwam Simon Mignolet door gebrek aan werk helemaal niet voor in de lofrede na de match tegen PSG, maar zaterdag hield hij wél zijn ploeg recht en was hij samen met Charles De Ketelaere dé uitblinker in een wedstrijd waar Charleroi beter was.

Bij Genk maakte Paul Onuachu zowel in Wenen als in de Limburgse Derby de winning goal. Onuachu blijf ik de beste zomertransfer van Genk vinden. Knap ook hoe hij zelf reageerde. Hij zal wel ontgoocheld geweest zijn, maar deed geen rare uitspraken en draaide meteen een knop om. Zijn focus zit weer bij KRC Genk, toonde hij de voorbije week. Dat zegt ook veel voor een speler: hoe ga je om met kleine tegenslagen?

Van Damme tot Mechelen

Ik kijk af en toe naar wat de verdedigende middenvelders doen. En vond het geen toeval dat KV Mechelen net van OHL won nu Joachim Van Damme weer op het veld staat. Geen onbesproken blad, maar wel van goudwaarde, omdat het een speler is die de voetballers rondom hem beter maakt. Iemand die, als het even minder gaat, de ploeg op sleeptouw neemt. Joachim is sterk in de duels en in de balrecuperatie. Hij kan het spel breken, maar ik vind hem meer dan een breker: ook in de opbouw een goeie en ietwat onderschatte voetballer met een goeie linkervoet.

Min Een clásico min

De Belgische clásico heeft toch wat van zijn glans verloren. In mijn tijd was dat een strijd tussen twee ploegen met de topspelers in België, nu had ik niet de indruk dat ik keek naar een wedstrijd tussen twee Belgische titelkandidaten maar tussen twee ploegen die elk in een proces zitten. Ik vind dat Mbaye Leye in moeilijke omstandigheden (geen geld) goed werk levert. Hij geeft jonge spelers een kans en probeert passie en grinta over te brengen. Ik weet dat ook Anderlecht al een paar jaar in een proces zit, maar het wedstrijdverloop leverde toch niet op wat ik gehoopt had. Na een voorsprong en met een man meer hoop je dat Anderlecht iets meer gaat tonen, maar dat deed het niet, dus bleef ik als voetballiefhebber toch een beetje op mijn honger zitten. Anderlecht voetbalde iets te zakelijk in plaats van in die tweede helft de goeie prestatie tegen KV Mechelen te bevestigen.

Mike Vanhamel
Mike Vanhamel© BELGAIMAGE

Beerschot Blues

Na een trainersontslag verwacht je altijd een reactie van de ploeg waar dat ontslag plaatsvond. Die reactie zag ik zaterdag bij Beerschot op Oostende niet. Nu wordt het wel heel moeilijk. Wat vechten tegen de degradatie betekent, weet ik uit eigen ervaring. Ik weet alleen niet of ze bij Beerschot beseffen wat dat inhoudt. Beerschot is namelijk een ploeg waar het al jaren goed gaat, met een opgang vanuit provinciale. Dat is bijna één lange lijn bergop, met alleen maar successen en overwinningen. Die waren het gewend om in een positieve flow te functioneren. Nu zijn ze ineens in een zone beland die ze niet kennen. Ik kan verzekeren: de druk die onderin de degradatiezone heerst is niet te vergelijken met de positieve druk die je voelt als je altijd maar wint. De vraag is hoe ze daar zullen mee omgaan. Dit Beerschot heeft ook een trainer nodig die vertrouwd is met zo’n situatie. Een man die zegt: volg mij en alles komt goed.

Als ik naar de huidige spelers kijk, zijn dat nog grotendeels de namen die vorig seizoen lof kregen voor hun mooie voetbal. Het is nu, na het ontslag van de trainer, aan die groep en die namen om te tonen dat ze nog voldoende kwaliteiten hebben. Dat hebben ze tot nu toe nog niet gedaan, en dat moet dringend wel gebeuren. Beerschot kan zich niet meer permitteren om te denken: het komt straks wel goed. Dat moet nu meteen beginnen, anders loopt het slecht af.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content