PLUS Jonathan Legear verrast met Anderlecht

Naast de goeie vorm van Boussoufa viel me bij Anderlecht op Kortrijk op hoe Legear een aantal keren zonder bal naar binnen kwam. Dat zag ik hem in het verleden weinig of niet doen. Als het spel over links liep, bleef hij altijd diep op zijn rechterflank hangen, trok hij nooit naar binnen om zo voor doel te verschijnen. Nu deed hij dat vier keer met succes in één match. Tevoren was hij altijd met zijn eigen spel bezig. Precies omdat hij op rechts té ver aan de buitenkant bleef, maakte hij zo weinig goals.

David Destorme is een laatbloeier

Ik heb Destorme altijd een goeie voetballer gevonden. Alle ploegen zoeken een Belg met een goeie mentaliteit en typisch Belgische kwaliteiten: bescheiden, hard werkend, met duelkracht en met scorend vermogen. Toch heeft zo’n speler altijd op een lager niveau moeten voetballen. Het verbaast me dat zo iemand dertig jaar moet worden om eindelijk op een behoorlijk niveau te mogen aantreden. Waarom hij zo lang zo laag bleef hangen, is me een raadsel. Misschien heeft het met zijn mentaliteit te maken. Je hoort in interviews dat het een bescheiden jongen is. Misschien is hij beter dan hij zelf dacht. Nu is het voor hem waarschijnlijk te laat om de top te halen: je kunt op die leeftijd niet nog eens twee jaar bij KV Mechelen bevestigen en dan nog de stap maken naar een topclub.

Cercle heeft een diepe spits nodig

Foley maakt zijn eerste goal voor Cercle! Ik vind het erg voor hem dat het zo lang duurde: een spits die meer dan een halfjaar moet wachten op zijn eerste goal, dat is niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen.

Maar Cercle heeft echt nood aan een diepe spits die de aanvallen kan afronden en die de anderen rond hem beter doet spelen, zoals De Sutter dat kon. Als je ze nu vergelijkt met het eerste jaar onder De Boeck, hebben ze met het vertrek van De Sutter en De Smet kwaliteit verloren. Je ziet dat de spelers die op het middenveld rondlopen nood hebben aan een goeie diepe spits. Ik hoop voor hen dat Foley of Bozovic dat kan zijn, anders ligt daar het pijnpunt van Cercle. Want hun beginprogramma is loodzwaar: als je in de eerste acht wedstrijden de top vijf moet bekampen, riskeer je mits wat tegenslag meteen achter de feiten aan te moeten lopen.

MIN Wasilewski kan het niet laten

Ik heb voor alle duidelijkheid nog eens het nieuwe reglement doorgenomen. Als de scheidsrechters die nieuwe richtlijnen ook goed hebben gelezen, is het onbegrijpelijk dat Wasilewski met die ellebogen is weggekomen en dat hij niet met rood van het terrein is gestuurd. Dat Jacobs en Van Holsbeeck zeggen dat hij dat doet omdat hij geprovoceerd wordt, vind ik een flauw excuus. Ik snap dat ze naar buiten toe hun speler verdedigen, ik ga ervan uit dat ze hem daarover binnenskamers wel aanpakken. Het is blijkbaar een soort oerinstinct om te laten zien dat hij de baas is. Maar daarom hoeft de scheidsrechter dat niet te accepteren. Oulmers kreeg wél rood voor een armbeweging als reactie op een gemene trap van Donk.

Witsel mag twee penalty’s nemen

Sommige dingen in het voetbal kún je niet veranderen. Je mag niet verwachten dat een keeper bij een penalty met zijn twee voeten op de lijn blijft staan tot de bal getrapt wordt. Als het niet overdreven is, vind ik het laten overnemen van een strafschop muggenzifterij. De tweede keer doet Mignolet identiek hetzelfde, en dan is het voor de scheidsrechter wél goed. Als hij consequent is, moet hij Witsel die penalty een derde keer laten nemen.

Afgezien daarvan vond ik Standard niet overtuigend genoeg. Ze moeten opletten dat ze niet gaan denken dat alles gemakkelijk wordt.

Genk ziet onterecht een goal afgekeurd

Vorig jaar was er veel te doen omtrent de arbitrage. Daarom is het spijtig om al op de eerste speeldag een goal onterecht afgekeurd te zien. En dan nog een die makkelijk te zien was, niet zo’n fase waarbij je tien keer de tv-beelden moet bekijken. Sneu dat het weer Vanhaezebrouck overkwam: knap van hem dat hij er nu niet over doorzeurde in zijn interview achteraf.

Bij Genk blijft scoren het probleem: typisch dat João Carlos de goal maakte. Ik geloof ook niet in Huysegems als diepe spits. Ik heb ook twijfels bij het systeem van de nieuwe trainer, ik weet niet of Genk daar klaar voor is. Ze hebben meer kwaliteit dan Kortrijk, maar moeten ook verder van hun goal af spelen. Als je dan maar met drie verdedigers speelt, hou je er in feite maar twee over, omdat Carlos graag mee naar voren gaat.

ex-voetballer en belgacomanalist gert verheyen en radiojournalist peter vandenbempt laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit.

opgetekend door geert foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content