Plus en Min

© belga

Radiojournalist Peter Vandenbempt en ex-profvoetballer en analist killian overmeire laten afwisselend hun licht schijnen op de voetbalactualiteit. Deze week killian overmeire.

PLUS Twee fiere, maar verschillende leiders

Van de één verwacht je dat ze staan, van de ander totaal niet. Wie voor het seizoen voorspeld had dat Eupen na een derde van de competitie eerste zou staan, had men voor gek verklaard. Op dat moment werd het eerder als degradatiekandidaat ingeschat. Het is ook niet de ploeg waarvan je zegt: daarvoor blijf ik een avondje thuis. Maar ze hebben wel de meeste doelpunten gemaakt en enkel Union kreeg er minder tegen. Ik kende hun trainer niet, maar hij verdient wel een pluim. Eupen voetbalt vanuit een goeie organisatie en ze komen er telkens goed uit.

Antwerp speelt nog niet goed, maar wel bijzonder efficiënt. Zondag was KAA Gent beter, maar die missen kansen. Zet Michael Frey bij Gent en die winnen altijd. Eenmaal Antwerp echt goed zal gaan spelen, zie ik hen voorin blijven. Van hun voetbal worden we voorlopig niet vrolijk, maar wie heeft het over twee weken nog over hoe Antwerp deze wedstrijd won?

Anderlecht zet stappen

De eerste helft van Anderlecht-Club Brugge was erg goed. Met name de manier waarop de thuisploeg blauw-zwart pijn deed viel op, met veel lopende spelers in de rug van de Bruggelingen, en met snelle korte combinaties. Ik zag een goeie Yari Verschaeren en een goeie Joshua Zirkzee, alleen komt daar bij paars-wit altijd een ‘maar’ bij, en dat is de efficiëntie. Ze creëren zo veel goeie kansen dat ze bij de rust die wedstrijd moeten beslist hebben, maar ze missen die opnieuw. Krijgen ze die efficiëntie nog, dan worden ze een challenger voor Club, maar ik twijfel of dat dit seizoen nog lukt. Ook omdat ik zelf niet goed weet wat nu de ideale combinatie is voorin. Wie past bij wie? Dus blijft Kompany zoekende.

Kaveh Rezaei
Kaveh Rezaei© BELGA

KV Mechelen op dreef

Mechelen was vrijdagavond de eerste helft behoorlijk indrukwekkend tegen een Standard waar de malaise compleet is. In wat Mechelen toonde zat alles: passie, mentaliteit, drive, maar ook goed voetbal. Ik heb ook de indruk dat, ook al zit Mechelen eens in een mindere fase, dat het daar altijd rustig blijft rond de ploeg. Die rust straalt ook de trainer uit. Wouter Vrancken lijkt me goed om te gaan met zijn spelers, hij brengt niet enkel de passie en de drive over die hij zelf als speler had, maar laat zijn ploeg ook goed voetballen. Ik hoop dat ze eindelijk kunnen meedingen voor play-off 1, de ambitie die daar al jaren leeft.

Killian Overmeire
Killian Overmeire© BELGAIMAGE

MIN KAA Gent en OHL missen efficiëntie

Beerschot verdiende geen punt op OH Leuven dat altijd had moeten winnen, maar minder efficiënt is dan vorig seizoen. Nu pas zie je hoe belangrijk Thomas Henry was. Die is niet afdoende vervangen voorin. Kaveh Rezaei is niet meer de spits die hij ooit bij Charleroi was. Je ziet de twijfel bij hem. Als OH Leuven vandaag een type-Henry heeft, staat het niet onderaan. Ook KAA Gent speelde een goeie wedstrijd, zelfs met tien man. Die hebben wel heel goeie spitsen, maar die vinden voorlopig niet de weg naar doel.

De defensieve instabiliteit van Zulte Waregem

Niet alleen incasseerde het de meeste tegengoals van alle eersteklassers, maar de prestatie van Zulte Waregem op Seraing was absoluut niet goed. Vorig seizoen begon Essevee zwak, maar herpakte het zich gaandeweg. Nu gaat het na een degelijke start naar beneden. Vooral het gebrek aan mentaliteit en weerbaarheid baart zorgen. De defensieve instabiliteit betreft niet enkel de verdediging, maar de hele groep. Dat begint met spitsen die druk zetten. Als de wil om duels te winnen er niet is, mag je al de rest vergeten. Ik had niet het gevoel dat de hele ploeg zondag verdedigde. Als ze die mentaliteit niet kunnen omkeren, dreigen ze nog in de problemen te komen. Dat was zondag zeker het geval tegen een Georges Mikautadze die ik niet alleen een leuke spits vond maar die in vier wedstrijden al zeven keer scoorde. Ik snap niet dat die geen kans kreeg afgelopen zomer bij Metz.

KRC Genk voetbalt niet volwassen

Ook tegen Union kon Genk geen voorsprong vasthouden. Ze willen te graag te mooi voetballen, maar soms moet je al eens zakelijk een match durven doodmaken. Het is nog een jonge groep, maar het is aan de meest ervaren voetballers om op zo’n moment op te staan en de anderen aan te manen om de boel af te sluiten. Desnoods door zich boos te maken op een ploegmaat die toch nog eens een dribbel wil wagen of een ren naar voor maken. Dat niet toelaten en duidelijk maken: het is nu moneytime, we houden die drie punten en de eerste plaats vast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content