Beste meneer De Witte, al dertig jaar lang volg ik trouw het wel en wee van mijn voetbalclub AA Gent. Eerst en vooral wil ik u en meneer Louwagie bedanken voor het dichtgooien van de schuldenput de afgelopen twee decennia, wat de club meer dan ooit een toekomstperspectief biedt. Hoe die toekomst er concreet zal uitzien kan niemand zeggen. Wel kunt u vandaag de richting bepalen.

Laat me even terugspoelen om de situatie van vandaag te kaderen. De malaise van vandaag is een sportieve en geen materiële. Typerend is het fenomeen dat de start van het seizoen gemist wordt en dat dan tijdens de winterstop aan crisismanagement wordt gedaan. Alsof je in de winter de muur plamuurt die je in de zomer geverfd hebt.

Nog verder terug in de tijd werden met geld uit transfers jaar na jaar restauratiewerken uitgevoerd. De club had financiële zuurstof nodig, want was lang een patiënt in levensgevaar. Daarvoor werd een kampioensploeg (Zsolt Petry, Dirk Medved, Bryan Ruiz, Mbark Boussoufa, Ole Martin Arst, Gunther Schepens, Guillaume Gillet, Nicolas Lombaerts, RobertoRosales, Ilombe Mboyo etc.) opgeofferd. Geen supporter die dat niet begrijpt.

Maar wat ooit jullie sterke wapen was, is vandaag jullie achilleshiel. Handel drijven in spelers was lang, héél lang, dé manier om te overleven, maar ik denk dat AA Gent de grenzen daarvan bereikt heeft, althans wat het ‘menselijk kapitaal’ betreft. Het wordt tijd dat de beredeneerde koopman een stap opzij zet en de spirituele krijger gaat dienen, en niet andersom. Een krijger die de belichaming is van immateriële groei met waarden als eerlijkheid, respect, zuiverheid en moed. Het gemarchandeer deze winter met uw jeugdspeler Hannes Van der Bruggen hoort helaas thuis op de betere beestenmarkt. Ongetwijfeld is er iets gebroken in die jongen, iets waar u de afgelopen jaren tevergeefs naar gezocht moet hebben op het veld: bezieling. En vier trainers ontslagen in twee seizoenen: ook hiermee geeft u de binnen- en buitenwereld de indruk dat uw personeel steeds meer de allure krijgt van wegwerpartikelen.

Dat ook uw technisch directeur Gunther Schepens werd teruggefloten door uw manager toen die de carrièrebrekende tackle van Pablo Cendros wou bestraffen, is een gemiste kans om uw club de koers te laten varen van het strijden met een groot hart… zoals uw indiaan.

Uw club bevindt zich duidelijk op een kantelpunt in haar geschiedenis. Mij lijkt het verstandig om eerst en vooral uw ambities bij te stellen. Mik niet op play-off 1, maar stel u tevreden met een jeugdige, enthousiaste, goed voetballende ploeg zoals het Standard van Witsel, Fellaini en Defour destijds. Gooi de rotte appels uit uw kern en vervang die door (eigen) jeugd en vul die aan met spelers uit de Belgische tweede en derde klasse. Hét voordeel van jeugdspelers is dat u tenminste weet welk vlees u in de kuip heeft en dat u hen kunt voorbereiden op hun positie in het eerste elftal. Zo zult u meer geworteld play-off 1 bereiken dan op de plamuurmanier.

Tom Verbanck, Ledeberg

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content