Italië haalde tegen Wales nog eens ouderwets uit.

Bondscoach Giovanni Trapattoni kreeg al heel wat kritiek te slikken. Het afwachtende spel dat hij zijn team oplegt, is voor duizenden tifosi een doorn in het oog. Tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea predikte hij een 4-4-2, maar dat leidde niet tot spraakmakende prestaties. Trapattoni gaf de indruk niet precies te weten welke richting hij uit wilde en leek vooral niet in staat om het maximum te halen uit een nochtans bijzonder getalenteerde spelersgroep, die zowat iedereen hem nochtans benijdt.

Toen duidelijk werd dat Francesco Totti forfait zou moeten geven voor de match tegen Wales, besloot Trap om opnieuw een beroep te doen op Filippo Inzaghi, die nochtans al sinds enkele maanden geen oproeping meer had gekregen. Vooral de Turijnse pers, die sinds de overstap van Inzaghi naar AC Milan geen goed woord meer over heeft voor de spits, vond dat een slechte keuze. Zij had liever gezien dat de coach Alessandro Del Piero in de spits zette naast ChristianVieri. Ook Del Piero liet weten dat hij een positie als linkermiddenvelder niet zo best zag zitten. En Inzaghi zelf, die met zeven goals mee het pad had helpen effenen voor de WK-kwalificatie in 2002, had al sinds 28 maart 2001 – tegen Litouwen – niet meer gescoord voor de Squadra Azzurra. Ook in zijn eigen club heeft Inzaghi het momenteel moeilijk. In tegenstelling tot zijn spitsbroeder Andriy Shevchenko maakte Pippo dit seizoen nog geen goals.

Desondanks besloot Trapattoni niet langer volgens het 4-2-3-1 systeem te spelen dat hij na het WK hanteerde, maar terug te keren naar een strikte 4-4-2. Dat legde hem geen windeieren, want Pippogol scoorde drie keer en bezorgde de nationale ploeg op die manier een zevende opeenvolgende overwinning. Wales was slechts een schim van het team dat het in de heenwedstrijd zo goed deed. Absolute topvedette Ryan Giggs bereikte bij lange na niet zijn beste niveau van bij Manchester United. Italië domineerde dan ook de hele wedstrijd en creëerde tal van kansen. ( NR)MILAN won zijn late openingsmatch uit bij Ancona met 0-2. De Braziliaan Kaká debuteerde uitstekend. LAZIO haalde met Roberto Muzzi (32) van Udinese (kostprijs 3,2 miljoen euro) een extra spits binnen. Het leende middenvelder Manfredini (ex-Chievo) uit aan Fiorentina. AS ROMA haalde de Noor John Carew (24) weg bij Valencia. De Argentijnse verdediger Samuel tekende bij tot 2008. GENOA gaf een contract voor één jaar aan de 37-jarige Braziliaanse verdediger Aldair. SIENA kreeg van Inter eeuwig talent Nicola Ventola (25) in bruikleen. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Del Piero (Juventus), Adriano (Parma), Shevchenko (Milan), Trezeguet (Juventus) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content