Manchester United doet geen beroep meer op Elite voor transfers.

Een toch al weinig hartverwarmend seizoen kreeg voor SirAlex Ferguson een uiterst vervelende staart. Een intern onderzoek naar recente transfers, met daaroverheen een onthullende BBC-documentaire, schetste een ontluisterend beeld van de betrekkingen tussen de Manchester-Unitedmanager en zijn Jason, makelaar.

“Het is altijd een specifieke regel van me geweest niets onderhands te doen als het op spelerszaken aankomt, zodat ik weet dat ik brandschoon ben.” Een citaat uit de Daily Express van 23 december 1994, opgetekend uit de mond van Alex Ferguson. Had de manager zich trouw aan dat standpunt gehouden, dan was de nu geëscaleerde rel nooit geboren. Het speurwerk van financieel directeur Nick Humby, dat maar liefst vier maanden in beslag nam, was gericht op de 21 transfers van januari 2001 tot januari 2004. In die periode blijken de Mancunians op een totale uitgave van 237 miljoen euro voor aankopen ruim twintig miljoen euro te hebben betaald aan makelaarsvergoedingen.

Meest opvallende element in de hele zaak is de innige band met Elite Sports Group, het voetbalmakelaarsbedrijf van Fergusons zoon Jason, en Manchester United. In het onderzochte tijdsbestek ontving Elite bijvoorbeeld meer dan 365.000 euro alleen al voor het voeren van contractbesprekingen. Bij de transfer van doelman Roy Carroll van Wigan streek het agentschap een slordige 450.000 euro op, een achtste van de totale transfersom.

Het is niet de enige overgang waarbij een schimmige rol was weggelegd voor het bedrijfje van Jason Ferguson. Ook bij de overgangen van Jaap Stam, Ricardo López, Kléberson en Tim Howard zit een dubieus luchtje. Voorzitter Roy Gardner noemde het onderzoek verregaand en grondig. “Het doet me deugd dat we voldeden aan de regelgeving. Maar ik geef toe dat er dingen zijn die we beter kunnen doen om de reputatie van de club te waarborgen. Daarom voerden we een verbeterde interne controle in en zullen we ons toeleggen op een grotere transparantie in transferzaken.”

Meteen maakte de club ook bekend in het vervolg geen zaken meer te doen met Elite op transfergebied. Het moet voor Alex Ferguson aanvoelen als een dolksteek, aangezien hijzelf altijd alle geruchten over mogelijke belangenverstrengeling resoluut tegensprak. De vraag is echter in hoeverre de club haar banden met het bedrijf van Ferguson junior daadwerkelijk verbrak, aangezien nu ook bekend werd dat dertien van de huidige selectiespelers individueel onder contract staan bij Elite. (FV)

BILL KENWRIGHT is de nieuwe voorzitter van Everton. Hij is de opvolger van Sir Philip Carter, die na meer dan dertig jaar opstapte. Er werd ondertussen ook een nieuwe shirtsponsor gevonden. Chang Beer, de grootste brouwer van Thailand, tekende voor drie jaar en betaalt daarvoor 4,83 miljoen euro. JELLE VAN DAMME (20) tekende een contract voor vier jaar bij Southampton. De linkerverdediger, die bij Ajax werd geblokkeerd door Maxwell, kostte 3,75 miljoen euro. MARTIN JOL wordt bii Tottenham de rechterhand van de Franse trainer Jacques Santini. PAUL DICKOV zette zijn handtekening onder een tweejarig contract bij Blackburn Rovers. GARRETH BARRY (23) verlengde zijn contract bij Aston Villa tot 2008. GABRIEL HEINZE (26) werd door Manchester United voor negen miljoen euro weggehaald bij PSG. De Argentijn onderschreef een overeenkomst voor vijf jaar. ARSENAL gaf maar liefst zeventien spelers, waaronder Martin Keown, Nwankwo Kanu, Sylvain Wiltord en Igors Stepanovs (Beveren), de raad naar een nieuwe club uit te kijken. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content