‘ELK JAAR IS HET KOFFIEDIK KIJKEN WIE IN HET DOEL BEGINT’

Op basis van wat hij de eerste speeldagen zag, ziet doelman Pieter Merlier Zulte Waregem rustig in de middenmoot eindigen. “Ik denk niet dat we in degradatiegevaar komen.” Sinds vorige week staat de titularis van vorig seizoen weer onder de lat, nadat trainer Francky Dury bij de competitiestart voor Geert De Vlieger koos.

Wat is er met je baard gebeurd ?

Pieter Merlier : “Woensdag had ik een afspraak bij de kapper. Voor mijn vriendin kon het nog net, maar mijn moeder vond het er een beetje luizig uitzien. Ik moet nog een beetje naar mijn moeder luisteren, vind ik.”

Je liet je baard staan tot je opnieuw mocht spelen ?

“Ik heb me laten pushen, door Meert en Leleu, om ze niet bij naam te noemen.”

Tegen Lierse stond je wél in doel, maar mét baard.

“Pas zaterdag om twintig over zes hoorde ik dat ik zou spelen. Ik had het niet voelen aankomen.”

Wist je vooraf dat je tegen Genk op de bank zou starten ?

“Nee. Daar hoorde ik om vijf uur dat ik niet zou spelen. Op de busreis had ik nog een goed gevoel. Ik gaf mezelf vijftig procent kans om te starten.”

Was je kwaad toen je hoorde dat je niet startte ?

“Mijn wereld stortte niet in. Vooral anderen waren verbaasd dat ik zo kalm bleef. Maar ik wist voor mezelf dat ik in de voorbereiding alles had gedaan. Ik wist ook dat ik niet voor de competitiestart zou weten of ik zou spelen.”

Hoe bedoel je ?

“Elk jaar is het koffiedik kijken wie in het doel begint. Tot de laatste dag hanteert Dury wat keepers betreft een rotatiesysteem. Telkens hakt hij pas net voor de aftrap van de eerste match de knoop door. Voor een nieuwe keeper is dat even wennen. Ik ben na Genk ook geen uitleg gaan vragen. Dury riep me zelf met de melding dat hij en de keepertrainer op dat moment Geert beter vonden, maar dat ik hard moest blijven werken. Ik kan met zo’n uitleg best om.”

Tast de toegenomen concurrentie de voorheen zo geroemde sfeer in de spelersgroep aan ?

“Absoluut niet, ik schrok toen ik in de krant die commentaren las. Erg overdreven vond ik dat. Op maandag dronken we met zijn allen weer een pint.”

Met De Vlieger ?

“Zonder De Vlieger. Iedereen snapt dat Geert erg ontgoocheld was, iedereen uit dat op zijn manier.”

Wat ging er door je heen toen Zulte Waregem zo’n naam aantrok ?

“Dat was even slikken. Ik kende alleen zijn reputatie, maar kon niet inschatten of hij beter was dan ik. Na een paar weken intensief trainen, wist ik dat ik niet echt voor hem moet onderdoen. Dat was goed voor mijn vertrouwen, ook al moet ik op elke training scherp werken. Het is Geert De Vlieger die meetraint, niet Jan met de Pet.”

Je riskeert wel tot het eind van het seizoen in een rotatiesysteem te belanden.

“Ik denk dat ik daar wel mee om kan. De trainer is de baas, ik kan niet in zijn hoofd kijken. Ook na zo veel jaar is zijn hoofd voor mij geen glazen bol.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content