Elf jaar na zijn vertrek uit Lommel komt Philip Haagdoren (34) weer thuis, al heet zijn voormalige club na de faling van Lommel en het samengaan met VV Overpelt nu KVSK United. Bij Germinal Beerschot, waar hij na Anderlecht, Beveren en Lierse de afgelopen vijf jaar voetbalde, lag er geen nieuw contract meer voor hem klaar. Ook al was Haagdoren op zijn vierendertigste een van de meest verdienstelijke spelers van de Antwerpse club, voortaan gaat hij in derde klasse voetballen.

Vorige week verloor je nieuwe club in de eindronde waardoor het volgend jaar zeker in derde klasse voetbalt. Geen spijt van je keuze ?

Philip Haagdoren : “Of United in tweede of derde zou spelen, maakte voor mij weinig uit. Ik vind het gewoon mooi om mijn carrière als voetballer af te ronden bij de club waar ik begonnen ben. Ik had me dat ook altijd voorgenomen. Ik ben steeds in Lommel blijven wonen. Die afstand, elke dag honderd zeventig kilometer, werd ik op de duur moe. Wel geef ik toe dat ik waarschijnlijk bij Germinal Beerschot was gebleven als tegenover die afstand een echt goed contract had gestaan.”

Misschien was je financieel te zeer verwend, jij had nog een aflopend contract uit de begindagen toen Germinal Beerschot met geld gooide.

“Misschien was ik beter gewoon dan wat de club me nu nog kon betalen. Germinal Beerschot vroeg me om een voorstel te doen, waarop zij een tegenvoorstel zouden doen. Ik heb een voorstel gedaan en daar nooit een tegenvoorstel voor gekregen. Jos Verhaegen zei me dat hij me apprecieerde, maar dat ze me niet konden betalen. Ik heb daar begrip voor : zij moeten hun winkel runnen, ik de mijne. Misschien is het beter op die manier weg te gaan, in schoonheid afscheid te nemen, dan te wachten tot wanneer ze je buitengooien.”

Marc Brys wou je ook graag houden.

Brys belde me vorige week nog om te wachten met tekenen omdat ze over mij nog eens wilden praten, hij zou proberen om nog iets te forceren. Maar ik had mijn woord al gegeven aan United. Dat ik veel vertrouwen kreeg van Brys klopt. Ik gaf hem er ook iets voor terug. We hadden een hele goeie groep, veelal Belgen die er geen probleem van maakten dat we vaak trainden en lang op de club moesten blijven. Ik hoop dat de buitenlanders waar ze nu op mikken dat ook kunnen opbrengen. Want het is dankzij die sfeer en die samenhang dat we vorig seizoen zo sterk presteerden.”

Kon je het fysiek nog opbrengen, profvoetbal in eerste ?

“Nooit voelde ik dat het niet meer ging. Daarom wil ik liever nu naar derde klasse gaan dan volgend jaar wanneer het fysiek misschien moeilijk wordt. Want ik weet dat ik zal geviseerd worden, dat ik veel naar mijn hoofd zal krijgen als het niet loopt. Ik kan die druk nu nog aan, mentaal en lichamelijk.”

Wat trekt je vooral bij United ?

“Het totale plaatje. Ik krijg er van een beheerder een bureaujob als bediende zodat ik werk kan maken van mijn reconversie. Na twee jaar als speler wacht me ook een job in een andere functie bij United. Eigenlijk tekende ik voor vijf jaar, het is een mooie overgang. Ik had mijn toekomst na het profvoetbal nog één jaar kunnen uitstellen, maar dan moest ik volgend jaar toch op zoek naar iets vergelijkbaar met wat me nu wordt aangeboden.”

door Geert Foutré

‘Ik vind het mooi om mijn carrière af te sluiten bij de club waar ik begon.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content